Futás kutyával, a négylábú edzőpartnerrel

2023.04.27
Futás kutyával, a négylábú edzőpartnerrel

Van kutyád és szeretnél vele együtt futni? Segítünk nektek az indulásban. Kutyával futni alapvetően egyszerű, de nagyban függ a kutya fajtájától, az életkorától, a méretétől és az egészségi állapotától. Ha négylábúd alkalmas rá, akkor a futás nagyszerű lehetőség lesz a közös időtöltésre, és hogy együtt élvezzétek a testmozgást. Nézzük, miket kell fontolóra venned!

Mire figyelj az első kutyás futás előtt?

A futás egy egyszerű sportnak tűnik, viszont emlékezz vissza a kezdetekre, neked mire volt szükséged. A kutyák nagyrésze természetüknél fogva imád sétálni, szaladgálni, nagyobb távokat megtenni. Egyes fajták kimondottan igénylik a napi szintű futtatást. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy bírni fogja hosszútávon a közös futásokat veled. A kezdeti időszakban néhány dologra fontos lesz odafigyelned:

  • Először is konzultálj állatorvossal, hogy biztos lehess benne a kutyád egészséges és alkalmas a terepfutásra.
  • Fokozatosan vezesd be a kutyád életébe a rendszeres közös futást.
  • Kezdetben rövid távokat tervezz, lassan, gyalogló, kocogó tempóval induljatok. Majd fokozatosan növeljétek az időt és a távot.
  • Ahogy neked, úgy négylábúdnak is szüksége van bemelegítésre és levezetésre. Ne feledd, neki is vannak ízületei, izomzata, csontjai, amit hozzád hasonlóan terhelni fog a mozgás során.
  • Mindig figyelj arra, mit jelez neked a kutyád, esetleg kezd fáradni, kimerül, megszomjazik, esetleg valami sérülése lett. Kezdetben valószínűleg többször meg kell állnotok, kicsit pihentetni őt, de egyre edzettebb és edzettebb lesz (Te is így kezdted).
  • Fontos a megfelelő felszerelés. Neked a kényelmes cipő és ruházat, neki a kényelmes és biztonságos nyakörv, amiben könnyen tud mozogni.
  • Ne feledkezz meg a megfelelő táplálkozásról és hidratáltságról sem. A futás során mind te, mind a kutyád sok folyadékot veszítetek, így fontos, hogy a távtól függő mennyiségben mindig legyen nálad elegendő folyadék és tápanyagutánpótlás.
  • Ismerned kell a kutyád! Ha a sétáltatások során póráz nélkül tudod őt kezelni, az még nem jelenti azt, hogy a futás során is így lesz. Az első néhány alkalommal javasolt pórázt használni. A szokásos séták alkalmával általában ismert terepen vagytok, viszont futni valószínűleg máshol tervezel. Ezért idegen lesz neki a környezet, jöhetnek váratlan helyzetek, például egy madár, amit inkább megkergetne, mint melletted futna, szembe találkozhattok más kutyákkal, emberekkel. Az a biztonságos számodra, de legfőképp a kutyád számára, ha kezdetben pórázt használtok. Tudni fogod, mikor érkezik el az idő, hogy szabadon is biztonságban érezd.

A fentiek mellett már foglalkoztunk korábban a kutyával közös futással. A Futás hat lábon – eddz okosan a kutyáddal című cikkünkből azt is megtudhatod, hogy az egyes kutyafajtáknak milyen típusú futást válassz inkább.

Canicross, a kutyás sport

A kutyával futás nem újkeletű, és régóta külön sportágnak számít. Ha túl vagytok a kezdeteken, és szeretnétek komolyabban is űzni a közös futást, akkor érdemes megismerkedned ezzel a sportággal.

A canicross során a kutya és a gazdája együtt futnak egy terepfutópályán. A futó derékövet visel, a kutya egy speciális hámot, amit egy rugalmas zsinórral kötnek össze. Így a verseny során a kutya vezetni is tudja a futót.

Eredetileg a szánhúzók edzették így a kutyáikat szezonon kívül. A 2000-es évek elejére már külön sporttá nőtte ki magát és azóta is egyre népszerűbb. Manapság már rengeteg kutyafajtával találkozhatunk ennél a sportágnál és a futók sem mindig a profik közül kerülnek ki. Évközben számos eseményt rendeznek, különböző kategóriák szerint, gyerekeknek, idősebbeknek, profiknak és kezdőknek egyaránt. Vannak számok, ahol kimondottan látássérülteknek szerveznek versenyeket.

A canicross erősíti a kutyád és közted lévő kapcsolatot. Akár hobbiként is, nagyszerű módja annak, hogy a kutyád egészséges és boldog maradjon, miközben te is formában tartod magad. Felfedezhettek új helyeket, és élvezhetitek a természetet együtt.

Nincs más hátra, olvasd át a Terepfutó útvonalak – Országos lista a terepfutópályákról cikkünket, és válassz egy szimpatikus helyszínt a közös futáshoz! Sose hagyd ki a bemelegítést, melyhez használj bemelegítő krémet. A WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml kíméletesen melegítő hatású, segít elkerülni az izomláz kialakulásának valószínűségét.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek