Az ideális futóútvonal

2022.08.19

Amikor még nem vagyunk tapasztalt futók, esetleg éppen csak elkezdünk azon gondolkozni, hogy meg kéne próbálkozni a futással, komoly gondot okozhat, hogy milyen is az az útvonal, ami megfelelő számunkra, illetve amivel el tudjuk érni a céljainkat. A kérdés első hallásra nem tűnik túl összetettnek, azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

A futóútvonal hossza, jellege

Természetesen az útvonal hosszának arányban kell lennie az edzettségi állapotunkkal, illetve azzal, hogy mit szeretnénk elérni a futással. Amennyiben fogyni szeretnénk, a hosszabb távokat érdemes megcélozni, ha pedig izmosodás a célunk, rövidebb, de intenzívebb útvonalat érdemes választani. Az intenzitás egy olyan dolog, melyet jó útvonalválasztással eleve tudunk „szabályozni”. Egy jó kis dimbes-dombos terep pl. igencsak meg tudja fűszerezni ugyanazt a 6-8 kilométert, amit akár a sík futópályán is lefuthatnánk. Amennyiben akár a táv, akár az intenzitás tekintetében nem vagyunk biztosak magunkban, elsőre érdemes olyan útvonalat tervezni, amely elég rövid ahhoz, hogy akár többször is teljesíthető legyen egymás után. Így nem áll fent annak a veszélye, hogy a kiindulási ponttól távol fogy el a szufla, bármikor könnyedén visszafordulhatunk, a visszajutás nem fog gondot okozni.

Ezek fontosak még futóútvonal választáskor

Az útvonal megtervezésénél egy futónak figyelnie kell arra is, hogy minél kevesebbszer kelljen megállnia pl. lámpás kereszteződésnél. A jó ritmus minden eredményes futás alapja, amiből igen könnyű kizökkenni, ha úton-útfélen elsőbbséget kell adni valakinek. Ez a probléma főleg a városban futókat érinti, akiknek nincs lehetőségük a természetben, esetleg elkerített pályán edzeni. Ezen futóknak a biztonságra is érdemes fokozottan odafigyelni. Egy nagyvárosban a futóútvonal megtervezésénél (főleg, ha a kora reggeli, illetve esti órákban tervezünk elindulni) érdemes kerülni az elhagyatott, esténként közvilágításmentes környékeket, ezek ugyanis elég veszélyesek tudnak lenni. Ma már mindig van nálunk annyi érték, ami egy tolvajnak kecsegtető tud lenni. Ne kockáztassunk!

Láthatjuk tehát, hogy az ideális futóútvonal elég egyéni dolog, nehéz pontosan belőni, hogy kinek mi a megfelelő. Szerencsére ma már számos útvonal adatbázis elérhető az interneten (pl. a futó órák saját applikációjában), ahonnan tudunk ötleteket meríteni, ezek használatát javasoljuk mindenki számára. Természetesen nem kell egy az egyben átvenni a megfelelőnek vélt tracket, ezeken egyénileg lehet alakítani, hogy tökéletesek legyenek a számunkra.

Futóútvonaltól függetlenül fontos

Bármilyen távú vagy intenzitású futást is tűzünk ki célnak, sose felejtsük el, hogy a bemelegítés és a levezetés mindig „kötelező” része az edzésnek. A Meru bemelegítő és regeneráló krémjeivel profi módon támogathatjuk szervezetünket az optimális működésben, így az edzések minden pozitív hatását kiélvezhetjük! És ha esetleg rosszul választottuk meg az útvonalat, és túlerőltettük magunkat, a Meru Help izomlazító krém lesz segítségünkre.

Sportkrémek