10 tanács narancsbőr ellen

2023.01.31
10 tanács narancsbőr ellen

A narancsbőr, orvosi nevén cellulit a nők 95%-át érinti. Sajnos nem válogat, kortól, testalkattól, genetikai adottságoktól függetlenül rengeteg nő küzd ezzel a problémával. Azonban mindenki számára van egy hármas fegyver a narancsbőr ellen: testmozgás, táplálkozás, felületi kezelés. Ennek a hármasnak a jegyében összeállítottunk egy listát, ami segít megszüntetni a narancsbőrt, valamint megelőzni a későbbi megjelenését.

Mi a narancsbőr?

Mielőtt sorra vennénk a listát, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mi ellen is küzdesz. Elnevezését a narancsról kapta, mert a gyümölcs héja és a bőrön megjelenő tünetek nagyon hasonlítanak egymásra. A narancsbőr nem más, mint a bőr kötőszövetei között felhalmozódó zsírsejtek kitüremkedései, göröngyös, egyenetlen bőrfelszínt okozva. Azok a káros anyagok, amiket a szervezeted nem tud felhasználni, ezekben a zsírsejtekben raktározódnak.

A férfiak ritkán találkoznak ezzel a jelenséggel, mindössze 10%-ban érintettek. Ennek oka, hogy a férfiak kötőszövetei más szerkezetűek, erősebbek, így az ő esetükben nehezebben tudnak a zsírsejtek bejutni a kollagénrostok közé.

Narancsbőr elleni tanácsok

A korábban említett hármas fegyver szellemében nézzük, mi az a 10 tanács, ami segít megszüntetni és megelőzni a narancsbőr újbóli megjelenését:

1. Folyadékbevitel

Dehidratáció esetén a bőröd veszít rugalmasságából, a salakanyagok nem tudnak kiürülni a szervezetedből, ez a narancsbőr kialakulásának termőtalaja. A megfelelő hidratálás elengedhetetlen, ezért fogyassz legalább napi 2-3 liter folyadékot.

2. Táplálkozás

Az evés sokunknál örömforrás, ezért az egészséges táplálkozás kialakítása az egyik legnehezebb része életünknek. Legyünk őszinték, egy alma sose lesz olyan finom, mint a kedvenc sütid. Keveseknek sikerül egyik napról a másikra teljes étrendet váltani. Sokaknak ez egy mindennapos csata önmagukkal, tele stresszel. Ami viszont ugyanúgy káros tud lenni. Ezért nem kell mindent azonnal megvonni magadtól. Például, ha nem tudsz lemondani a péksüteményekről, kenyérről, akkor próbáld meg ezeket csak reggel fogyasztani. Így a szervezetednek napközben lesz ideje ezeket elégetni, nem éjszakára terheled. Próbáld meg csökkenteni a túl sós, cukros, zsíros ételeket, illetve az ízfokozókkal, tartósítószerekkel dúsított élelmiszereket. Kerüljenek be a napi étkezésekbe rostosban gazdag, méregtelenítő hatású élelmiszerek. Például:

  • Zöldségek: brokkoli, zeller, répa, lila káposzta, spenót, cékla
  • Gyümölcsök: narancs, alma, banán, eper, áfonya, málna
  • Húsok: pulyka, csirke
  • A kész ételek helyett próbálj meg otthon magadnak főzni, minél kevesebb ízfokozóval.
  • Főzésnél friss fűszereket használj (chili, őrölt bors, fokhagyma, kurkuma, oregánó).
  • Vásárlásnál nézd meg az összetevőket, válaszd azt a terméket, ami a legkevesebb adalékanyagot tartalmazza.
  • Édesség készítésénél használj fahéjat, cukrozatlan kakaót, étcsokoládét, vanília aromát.

3. Rendszeres mozgás

Narancsbőr ellen a rendszeres testmozgás nagyon sokat tud segíteni. A futás az egyik leghatékonyabb sport, mert fokozott hatással van a narancsbőr által érintett területekre. Ha futás során testhez simuló öltözetet viselsz, akkor azzal még inkább élénkíteni tudod a vérkeringést, ami által növekszik az anyagcseréd intenzitása.

Ha szeretnél elkezdeni rendszeresen futni, akkor ehhez a Futás edzésterv - Kezdj el futni tudatosan című cikkünkben mindent megtalálsz, edzésterv, tanácsok, fontos tudnivalók az induláshoz.

4. Stressz kezelése

A táplálkozás során már említettük a stresszt. Ennek káros hatása bizony a bőrödön is meglátszik. Stressz hatására az anyagcserefolyamatokban zavar léphet fel, ami miatt a salakanyagok nem tudnak rendesen kiürülni a szervezetedből. Felhalmozódnak, így a bőröd folyamatosan veszít rugalmasságából.

Sajnos a mindennapjaink része a stressz, viszont mindenképp törekedni kell ennek csökkentésére. Próbálj meg időt szakítani a lazításra, ilyenkor válassz olyan időtöltést, ami oldja a feszültséged. Például jóga, kirándulás, masszázs, olvasás, bármi, ami számodra a kikapcsolódást jelenti.

5. Masszázs

Masszázs hatására fokozódik a vér és nyirokkeringés, ami segíti a narancsbőr eltüntetését. Egyszeri alkalom nem tud hatásos lenni, érdemes rendszeresen masszírozni a narancsbőrrel érintett területeket. Ehhez válassz olyan krémet, ami nem szívódik fel gyorsan, így kis mennyiséggel is hosszan tartó masszázst tesz lehetővé. Ilyen a MERU Univerzális masszázskrém, amibe akár illóolajat is keverhetsz, fokozva a méregtelenítést. Például: grapefruit, fahéj, citrom.

Univerzális Masszázskrém 1000ml

6. Szaunázás

Rengeteg jótékony hatása van, profi sportolók is beiktatják az edzésprogramjukba. Az izzadás által a méreganyagok könnyebben tudnak ürülni a szervezetedből. Ha a szaunázást hideg vizes zuhannyal párosítod, akkor az anyagcseréd is fokozódik. Ezek hatására a bőröd feszessége javulni tud. Azonban itt is a rendszerességen van a hangsúly, egy alkalom még nem jár hathatós eredménnyel.

7. Váltott, hideg-meleg vizes zuhany

A reggeli vagy esti zuhanyzásokat zárd hideg-meleg zuhannyal. A felmelegedett testedre engedj pár másodpercig hideg vizet, ezután jöhet újra a meleg víz. Ez tarthat tovább pár másodpercnél, utána ismét hideg. Ismételd meg legalább háromszor. Közben érezni fogod, hogy elkezd bizseregni a tested. Ez mutatja a tested vérkeringésének serkenését. Ennek hatására a méregtelenítés fokozódik és a stresszes állapotot is oldja.

8. Felületi kezelés

A rendszeres testmozgás, hidratálás és a táplálkozás minőségének javítása mellett használj alakformáló és narancsbőr elleni krémeket is. Ezek együtt fogják tudni hosszú távon kifejteni a megfelelő hatást. Önmagában a krém nem elég, a mozgást nem fogja tudni neked helyettesíteni, de nagyban fokozza minden narancsbőr elleni lépésedet. A MERU Shape gél és a MERU Slim gél egyaránt segíti az alakformálást és a karcsúsodást.

SLIM - Karcsúsító és Narancsbőr elleni krém - 150ml

9. A kiváltó okok faktorainak kizárása

Ha a narancsbőr kialakulásáért felelős faktorokat ki tudod zárni, akkor már nagy lépést tettél előre.
A kiváltó okok a következők lehetnek:

  • Kevés folyadékbevitel
  • Mozgásszegény életmód, ülőmunka
  • A nyirokrendszer helytelen működése
  • Egészségtelen táplálkozás, káros szenvedélyek (túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás)
  • Stresszes életmód

A fenti okokra hatással tudsz lenni, viszont lehetnek a narancsbőr hátterében olyan egészségügyi hatások, amik esetén érdemes orvosi segítséget kérni. Ilyen kiváltó ok lehet például a fogamzásgátló, egyéb hormonális változások, ösztrogénhiány, cukorbetegség.

Fontos! Ha bármilyen egészségügyi problémával rendelkezel, vagy nincs tudomásod róla, de az egészséges életmód mellett mégsem tudsz megszabadulni a narancsbőrtől, akkor mindenképp konzultálj orvossal, dietetikussal, vagy egy edzővel, aki szakmai segítséget tud számodra nyújtani!

10. Életmódváltás

A narancsbőr ellen csak akkor tudod felvenni a harcot, ha türelmes vagy és kitartó. Sajnos még nem találtak fel olyan módszert, ami gyorsan, egyszer és mindenkorra megszünteti a problémát. A fenti tanácsok mentén alakíts ki olyan életmódot, aminek segítségével elkerülheted a kiváltó okokat. Kezdd a táplálkozással, utána következzen a rendszeres testmozgás beépítése a hétköznapjaidba, és végül hívd segítségül a MERU alakformáló készítményeit.

Jó sportolást kíván:
a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek