Hírlevél

Szereted, ha a kedvenc dalod dübörög a füledbe vagy épp ellenkezőleg, szívesebben hallgatod a lélegzetvételed vagy a madárcsicsergést? Zenével vagy anélkül futsz?

Arról, hogy milyen hatással van a zene a futásteljesítményre, több kutatás is készült. Az egyik ilyen kutatás azt vizsgálta, hogy a futás közbeni zenehallgatás milyen hatással van például a fáradtság- vagy a fájdalomérzetre. Az eredmény szerint a jól megválasztott zene akár 15 százalékkal is csökkenteni tudja a szubjektív fáradtságérzetet. Az teljesen ízlésfüggő, hogy ezt ki milyen zenére éri el, a legfontosabb, hogy a választott zene tempója, ritmusa, dallama és témája is megfeleljen a futó saját igényeinek.Én például hétvégén fedeztem fel, hogy Madonna zenéje nagyon jó hatással van a futásomra. Eddig azt hittem, hogy kizárólag a dübörgő elektronikus zene vált ki nálam ilyen hatást. Annyi bizonyos, és ezt kutatások is bizonyítják, hogy a zenével való futás boldogságérzetet is ad, ezt szintén kutatások bizonyítják.

Ha tempós futást ír elő az edzésterv, akkor érdemes a saját futóritmusunknál kicsivel gyorsabb zenét választani, mert az egy picit felpörgeti majd a sebességet. Kutatások eredménye szerint általában az a zene a leghatékonyabb, ami az átlagpulzusnál percenként öt ütéssel gyorsabb. Tehát ha egy laza futás esetén 125-ös pulzussal fut valaki, akkor neki 130-as bpm ideális lehet. A kísérlet arra is rávilágított, hogy bizonyos tempó fölött ez az összefüggés már nem működik: 145 Bpm fölé nem érdemes emelni a zene ritmusát, mert ez már inkább negatívan hat a teljesítményre.
Érdekes, hogy bármennyire is szereti valaki a metál zenét vagy a kemény rockot, szakértők egy része ezeket a zenéket – agresszivitásuk és minimális dallamosságuk miatt – nem javasolják futáshoz.

Ti zenére vagy anélkül futtok?

 

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!