Hírlevél

Nyakunkon az ősz és ez az évszak nemcsak az iskolakezdésről szól, hanem a versenyszezon kezdetéről is. Joggal kérdezheti a nyájas olvasó, hogy de hát miről beszélsz jóember, a nyár is tele van versenyekkel. Ez így van, de az aszfaltfutók többsége általában a nagy versenyüket tavasszal, illetve ősszel futják. Külföldön is (Berlin, New York, London), illetve itthon is (Wizz Air, Spar, Vivicitta) tavasszal, illetve ősszel vannak ezek a versenyek.

Ennek viszonylag egyszerű oka van, ez a két évszak az, amikor a hőmérséklet közelít az optimális futóidőhöz (6-8 fok, a szerk.), amiben a legjobb időket lehet futni. Persze a nyár is bővelkedik komoly versenyekben, de ezeket inkább terepen rendezik, a hegyekben egyrészt hűvösebb van, másrészt árnyék.

Na de, ha már a versenyekre való felkészülés, akkor érdemes szót ejteni az edzésekről. Én idén nyáron – mivel 2 maratont is futok ősszel – nagyon komolyan vettem az edzéseket, a nyújtásokat, az erősítést is és igyekeztem a regenerációt is felgyorsítani, hiszen már nem vagyok mai csirke.

A résztávos edzések előtt rendszeresen kenem magam bemelegítő krémmel, akkor is, ha 30 fokban kezdem az edzést. Fontos éreznem, hogy beindul tőle jobban a vérkeringésem, a szaga már olyan pavlovi reflexet vált ki, mint súlyemelőnél az ammóniumba szagolás okozta adrenalin többlet. Általában elegendő az enyhébb WARM bemelegítő gél, de volt, mikor olyan fáradt volt a lábam, hogy az erőteljesebb, paprikás HOT bemelegítő krémet használtam „egyszer élünk” jeligére.

Ha már kánikula, akkor nagyon jót tud tenni edzés után az izomlazító COOL, ami kellemesen lehűti a fáradt lábat, főleg, ha edzés előtt berakod a fagyasztóba…mennyei!

Apró dolog, de érdemes ezekkel is készülni egy-egy edzés előtt, illetve után. Ha van lehetőségetek próbáljatok ki többféle bemelegítő gélt vagy krémet, hogy megtudjátok melyik a legoptimálisabb az izomzatodnak. Ami egyik futónak elegendő bemelegítésnek, az nem biztos, hogy a másiknak is jó. A lábad hálás lesz érte! 

Markocsán Sándor futóedző (Sanyosz)

TERMÉKAJÁNLÓ:

Bemelegítéshez 3-féle, különböző erősségű bemelegítő krémből választhatsz. Igazából 2 gél, és 1 krém. A zselés állag gyorsan, nyomtalanul szívódik fel, a krém hosszan bemasszírozható, és hatása elnyújtott.

Az enyhébb bemelegítő paprika mentes, míg az erősebbek chilit tartalmaznak
Az izomlazítók, regenerálók és hűsítők. Javasolt izomlazításra, izomláz ellen, fájó és megeröltetett tesztrészek ápolására, helyreállítására. Sportsérüléseke esetén zúzódás, húzódás bekéküléssel járó bőrtünetekre.

Az egyikben a megszokott mentol, kámfor mellet a hűsítő eukaliptusz kap hangsúlyos szerepet. A másikban gyógynövények dominálnak: árnikás, fekete nadálytő gél rozmaringot, vadgesztenyét és körömvirágot is tartalmaz.

További cikkek a témában:

Nyakunkon a futóverseny szezon

Kidörzsölődés elleni védelem, kidörzsölés elleni krém

Regenerálás sportsérülésnél

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!