Hírlevél

Bár a kullancsok sokszor télen sem pusztulnak el, az igazi “szezonjuk”  tavasztól ősz végéig tart, de a mostani enyhe telek segítik a fennmaradásukat.

Hogy néz ki a kullancs? A kullancs apró, pár milliméteres vérszívó rovar, amely súlyos betegségekkel fertőz. Magyarországon nyugaton, a Duna és a Balaton mentén és északon jellemzőek. Az árnyékos, párás helyeket kedvelik, fűben, bokros területeken érzik jó magukat. A tévhitekkel ellentétben fákról nem ugrálnak a nyakunkba, viszont egyre több helyen megtalálhatóak, már a városi parkokban, játszótereken is.

A futók, természetjárók, túrázók fokozott veszélynek vannak kitéve, így nekik mindenképpen figyelmet kell fordítaniuk a védekezésre és a megelőzésre. A kullancsok által terjesztett két legismertebb betegség a Lyme-kór és a kullancs-encephalitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A kullancs a nyálával fertőz. Az agyvelőgyulladás nem gyógyítható, jelenleg nem létezik ellene célzott gyógyszeres kezelés, de hatásosan megelőzhető védőoltással. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, csak megelőzni tudjuk megfelelő védekezéssel.

Védekezz!

Ha erdőbe, vagy füves-bokros területre megyünk, mindenképpen zárt ruházatban tegyük. Használjunk kullancsriasztó spray-t vagy kenőcsöt. A leghatékonyabb védekezés a védőoltás, amely a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd. Már egy éves kor feletti kisgyerekek is kaphatják. Három oltás már teljes védettséget ad, a sorozatot 3 évente kell megismételni.

Mit tegyünk, ha mégis megcsípett a kullancs?

A kullancsot minél gyorsabban kell eltávolítani. Sosem szabad kenőccsel vagy alkohollal bekenni. A kullancs eltávolítása után fertőtleníteni kell a sebet. Érdemes a kullancsot a kiszedése után bevizsgáltatni.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!