Hírlevél

Szinte nincs olyan futó, aki “futóélete” során ne sérült volna meg, és a sérülés súlyosságától függően ne kényszerült volna rövidebb vagy hosszabb kényszerpihenőre.  Bár a futás nélkül töltött idő sokszor végtelennek tűnik, (az embernek irreálisan sok szabadideje lesz hirtelen), nem kell elkeseredni, de muszáj kivárni a teljes gyógyulást, hisz a türelmetlenségnek súlyosabb, akár végleges sérülés lehet az ára.

Korábban már írtunk a leggyakoribb futósérülésekről, a cikket itt elolvashatod.

Újrakezdés

Ha az orvos zöld utat ad, és újra elkezdhetsz futni, a két legfontosabb szabály, amelyet tarts be: türelem és fokozatosság! A sérülés súlyosságának, és a kihagyott időnek függvényében olyan reális célokat határozz meg, amelyeket teljesíteni tudsz. Ne ott akard folytatni, ahol abbahagytad, hanem „örülj, hogy újra futhatsz”. Lehet, hogy ez először 2-3 kilométer vagy egy kör a Margitszigeten, lényeg, hogy visszatértél. Ne törődj a tempóddal, inkább figyelj a tested jelzéseire, érezd újra a mozgás örömét, ne akarj rögtön versenyezni. Hidd el, a szervezeted nem felejt, ha betartod a fokozatosságot, akkor nagyon hamar visszatérsz a korábbi edzettségi szintedhez.  Az első időszakban ne fuss minden nap, tarts több pihenőnapot, és nyújts rendszeresen.

A gyorsabb regenerálódáshoz a Meru Help és Sos géljeit is használd.

Keresztedzés, erősítés

A keresztedzés ilyenkor is nagyon fontos. Ahhoz, hogy elkerüld a jövőbeli sérülést, és gyorsabban regenerálódj, – ha az orvosod engedi – már a futásmentes időszakban kezdj el erősítő edzésekre és/vagy jógára járni. Hidd el, a szervezeted meghálálja.  Futás helyett úszhatsz vagy kerékpározhatsz is, így még a kondíciódat is megtarthatod. Lehet, hogy annyira megtetszenek ezek az edzések is, hogy a gyógyulásod után beépíted majd a programodba.

Figyelj a tested jelzéseire!

Lehet, hogy úgy érzed, hogy teljesen meggyógyultál, de előfordulhat, hogy a sérült testrészed még nem teljesen regenerálódott. Érdemes ellenőrizned is magad, mielőtt újra beleveted magad az edzésbe. Ha a fájdalom teljesen elmúlt, nincs látható elváltozás (például duzzanat vagy piros folt) a korábban sérült testrészen, nem sántítasz egy picit sem, akkor kezdd csak újra a terhelést.

Vigyázz magadra, balesetmentes és örömteli futásokat kívánunk!

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!