Hírlevél

Megérkezett a tavasz, vele együtt a napsütés, nem győzzük lekapkodni a ruháikat,  szomjasak vagyunk, és nehezebben vesszük a levegőt. Tél után a szervezetnek szüksége van pár hétre az átálláshoz. Fontos a türelem, pár edzés talán nehezebb, döcögősebb, lassabb tempójú lesz, de utána megszokjuk a megváltozott körülményeket.

 

A tavasz több szempontból ideális évszak futás szempontjából. A futással ismerkedők is ilyenkor indulnak első kilométereikre és nem véletlen, hogy ezekben a hetekben kezdenek tele lenni a futópályák és népszerű futóútvonalak kezdő, a kocogással ismerkedő emberekkel. Tavasszal a megfelelő öltözködés is egyszerűbb, ebben az időszakban egy hosszú-vagy egy rövidujjú poló capri-vagy rövidnadrággal ideális választás. Tavasszal újrakezdhetjük a feladatos edzéseket, így a versenyszezonnak is bátrabban vághatunk neki.

A ruhakérdésnél sokkal fontosabb azonban a megfelelő hidratálás, hisz a melegben több folyadékot veszítünk hamarabb megszomjazunk

Tavasszal, ahogy a hőmérséklet emelkedni kezd a több izzadással több folyadékot veszítünk. Érdemes rá felkészülnünk, mert, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű folyadékot, az komoly problémát, akár kiszáradást is okozhat.  A legkényelmesebb megoldás, ha olyan útvonalat választunk, ahol van köztéri kút (pl. Margitsziget, Római-part), hiszen ilyenkor a víz cipelésével sem kell vesződnünk. Tavasszal ugyan mindenki örül a napsugaraknak, de ahogy egyre melegebb lesz, próbáljunk meg reggel eljutni futni, mert délután már túl meleg van az edzéshez.

Ha nagyobb a meleg és hosszabb távot futunk, akkor csak a víz már nem elég, hiszen rengeteg értékes nyomelemet, sót veszítünk, ezeket különböző izotóniás italokkal, sókészítményekkel tudjuk pótolni. A folyadékot többféleképpen tudjuk magunkkal vinni. Talán a leghasznosabb az olyan, speciális, testhez simuló hátizsák, amibe futás előtt behelyezzük a folyadékkal teli ivózsákot és menet közben egy csövön keresztül tudunk hidratálni. Palackot csak végső esetben cipeljünk magunkkal, mert  egyrészt kényelmetlen,másrészt féloldalassá teszi a mozgást.

 

A szervezetednek időbe telik, amíg hozzászokik a meleghez, így az első edzésekkor nyugodtan vegyünk vissza a tempóból, és pár alkalom után, szép fokozatosan gyorsítsunk vissza. Tavasszal indul az allergiaszezon is, így ha erre érzékenyek vagyunk, mindenképpen olyan napszakot válasszunk, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció, különben a tüsszögésés az orrfolyás biztosan megkeseríti az edzést. Az időjárás előrejelzést is figyeljük, hogy lehetőleg még hűvösebb és kevésbé párás időben induljunk el. Sokszor segít a párban futás. Válasszunk egy hozzánk hasonló edzettségű és gyorsaságú párt, akivel nem csak motiválni, hanem figyelni tudjuk egymást, és azonnal segítséget tudunk kérni, ha valaki esetleg rosszul lesz. Az öltözködésnél ügyeljünk, a világos, szellős ruházat választására. Fontos, hogy ilyenkor is technikai edzőruhát hordjunk, ami remekül elvezeti az izzadtságot. A szabadon maradt testrészeket kenjük be naptejjel, viseljünk napszemüveget és a fejünkön is legyen kendő vagy sapka. Nagyon nagy melegben a sapkát be is lehet vizezni.  Próbáljunk meg árnyékos helyen edzeni, ilyenkor jó választás a terep, az erdő. A kullancsok ellen is védekezzünk ultrahangos kullancsriasztóval vagy krémekkel.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!