Hírlevél

Ismerjétek meg Vincze Zsófi ultrafutót, aki több más futótársával közösen tesztelte, próbálta és értékelte a Meru krémeket. Zsófi fél éven keresztül segített a termékfejlesztésben, tapasztalatait pedig le is írta egy blogbejegyzésben.

– Mikor kezdtél futni és miért?

A futással mindig is voltak próbálkozásaim, de volt egy, ami máig kitart. Ezt annyira komolyan gondoltam, hogy le is írtam a dátumot: 2012 augusztus közepére tehető.

Hogy miért futok, arra azt válaszolnám, hogy mindig megvan az aktuális ok, hogy miért indulok el, hogy éppen mi motivál.

Talán inkább azt lenne érdemes leírnom, hogy miért kezdtem el futni, ami talán sokaknak ismerős lesz. Testi és lelki hónapokon át tartó mélypont vitt rá arra, hogy kezdjek magammal valamit. Rá kellett jönnöm, hogy nekem nap, mint nap tennem kell a jólétemért, és ez ami hosszú távon bevált.

– Mi volt a leghosszabb táv, amit lefutottál?

Az Ultrabalaton 220 kilométere volt a leghosszabb távom, és bár a következő évi UTH 112 kilométer volt csak, a maga 4000 méter szintjével és egyedüllétével azért hasonló nehézségi szintre tenném.

– Mire vagy a legbüszkébb?

Tulajdonképpen arra, hogy a futást, mint rendszeres tevékenységet úgy illesztettem bele az életembe, hogy az hosszú távon működik. Mert a dolgok folyamatosan változnak körülöttem, de a futás számomra egy állandó biztos dolog, ami által sokkal egészségesebb vagyok.

Persze versenyekre is szoktam büszke lenni, például a 3:12-es maratonomra és az ultra távú versenyeimre.

– Adtál fel versenyt? Miért?

Egyedül az Ultrabalaton egyénit. 2014-ben 160, majd 2015-ben 171 kilométerig bírtam. Bár rendesen edzettem, az ízületeim nem bírták az aszfaltot. A testem feladta. A rákövetkező évben végigmentem, de ott is nagyon fájt már a végére. Sajnos edzettség ide vagy oda, be kell látni, hogy nem mindenki bírja ezt a hosszú sík kemény talajt.

– Mit tanácsolnál annak, aki most kezd el futni?

Először is azt, hogy élvezze. Talán ebben segít, ha, fokozatosan kezdi el. Másodszor pedig azt, hogy csak annyi elvárása legyen magával szemben, amit teljesíteni tud és hosszú távon be tudja illeszteni az életébe.

– Hogyan melegítesz be futás előtt? Hogyan nyújtasz? Használsz “segédeszközt”?

A bemelegítés nálam a futás első 15-20 kilométere, amikor szépen fokozatosan állok rá a tempóra. A nyújtásban borzasztó vagyok, ne is beszéljünk róla, ez a gyengém. Utálom. Egyébként sokszor használom a Thermo krémet hosszabb edzések előtt,  versenyek után pedig általában a HELP gélt. Néha kompressziós szárat is használok, de nem futás közben, inkább utána, kellemes érzést és gyorsabb regenerációt biztosít.

– Jársz kiegészítő edzésre?

Tavasztól őszig szeretek biciklizni, volt, hogy verseny után azzal mozgattam át, de nem eleget, mivel félek a budapesti forgalomban. Más edzésre nem járok, inkább a futóterepeket szoktam válogatni: sík, aszfalt, dombos, terep, laza futás, intenzívebb edzések. A futással eléggé sokrétűen lehet terhelni a szervezetet és különböző izmokat.

– Hogyan osztod be a napjaidat?

Reggel futok, utána jöhet minden más. Ha kell, hajnalban kelek, ez nem ritka, de valahogy a munka után már attól is fáradt tudok lenni, hogy egész nap ültem, és nehezen veszem rá magam a futásra. Egyébként mióta erre rászoktattam magam (merthogy nekem sem ment az elején), a pacsirta típusba tartozom, ugyanakkor este 9-kor már ágyban vagyok. Nagyon becsülöm azokat, akik munka után még képesek elmenni edzeni.

– Mi motivál nap mint nap?

Mindig más, most például írhatnám, hogy semmi, ugyanis most először épp nincs célversenyem. Ugyanakkor a futás a részemmé vált, és vannak még versenycéljaim, amelyeket később szeretnék megvalósítani.

Jelenleg az edzés elméleti részével foglalkozom, egy edzői tanfolyamra járok, ami hétvégén van, úgyhogy kicsit pihenek a versenyzéssel, szeretném képezni magam és később talán ezzel foglalkozni.

Örök érvényű szabály, hogy egy rossz futás után is jobban érzem magam, mintha nem futottam volna. Annyit kell poshadnom a gép előtt, hogy nem kell külön indokot találnom arra, hogy a friss levegőn mozogjak.

Összefoglalva, amikor versenyre készülök, az motivál, amikor meg nem, akkor az, hogy szabadon futhatok elvárások nélkül.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!