Hírlevél

Hosszabb futás után a szervezetednek szüksége van a regenerálódásra. A regenerálódási folyamat már a célvonal átlépése után elkezdődik, és az első 48 nagyon nagy jelentőséggel bír. Ha ebben az időszakban odafigyelsz, akkor gyorsabban és sérülésmentesen tudsz felépülni.

„Hogyan regenerálódjunk? Miután célba érkeztünk a félmaraton vagy a maraton után, fontos, hogy a szervezetet hagyjuk regenerálódni. Ennek az első és fontos része – lenne – a levezetés, amire kevesen fordítanak figyelmet, hiszen örülnek, hogy átveszik az érmet, majd fáradtan posztolgatnak Facebookra vagy az Instagramra – magyarázta Markocsán Sándor, Sanyosz a Budapest Futóklub, Sanyoszistálló vezetőedzője.

Ha ezt kihagytuk, a másnapi könnyű (5-6 kilométeres) futás szintén gyorsítja a regenerációt. 2-3 nappal a verseny után már érdemes a könnyű futásba 100-200 méter közti gyorsabb repülőket is futni, ha még ólmosnak érezzük a lábainkat.

Egy ilyen erős igénybevétel után fontos, hogy kényeztessük a lábainkat, hiszen nagy munkát végeztek, ezért a fürdő és a masszázs is javallott, illetve közvetlenül a verseny után, ha van rá lehetőség, a jeges fürdő is csodákra képes. Mivel sok elektrolitot, folyadékot vesztettünk, ezért a célba érkezés után ezek pótlásával is foglalkoznunk kell. Igyunk izotóniás készítményeket, együnk fehérjekészítményt ó, hiszen az izmok regenerációjához főként fehérjére van szükség. Fontos a mentális regeneráció is, ezért a verseny utáni héten az edzőnek arra is figyelni kell, hogy kevesebb feladatot adjon a tanítványnak, hogy az tudjon fejben is töltődni – tette hozzá Sanyosz.

A regeneráció nem csak a futásban, hanem az étkezésben is fontos – az edzés vége után húsz perccel szénhidrátokban gazdag ételeket és fogyassz megfelelő mennyiségű vizet illetve elektrolitokat tartalmazó italokat. Ne ilyenkor foglalkozz a kalóriákkal: a szervezeted éhezik a finom falatokra. Azért ne gumicukorral csillapítsd a vágyad, de szinte bármit ehetsz, amit megkívánsz. Egy finom tartalmas leves, pulykasonkás szendvics zöldségekkel vagy egy mogyoróvajas kenyér is jó választás.

Pihenj, amennyit tudsz, ha tudsz, aludj a verseny után egy kicsit, de mindenképp feküdj le korán aznap. A lábaidat is polcold fel, úgy, hogy a szív magassága felett legyenek.

A fentieken túl a  Meru Help krém tökéletes választás, ez a készítmény gyors segítség húzódás, rándulás, görcs és túlerőltetett izmok lazításához. Kend be magad közvetlenül verseny után, és este lefekvés előtt.

Megvásárolni itt tudod.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!