Hírlevél

Mit tehetünk télen a motivációnkért? – Markocsán Sándor, a Sanyoszistálló vezetője válaszol:

“Február első napja van, ilyenkor már mindenki túl van a szokásos újévi fogadalmán: új év, új célok, még több kilométer, még több PB, stb.
Az már lerágott csont, hogy cél nélkül kevés értelme van a rendszeres sportolásnak. Ha egy héten 2-3-szor akarunk futni, vagy fogyni akarunk egy pár kilót, az is ugyanúgy célnak tekinthető, mint egy 3 órás maraton elérése, függetlenül attól, hogy az utóbbihoz jóval több és intenzívebb munka, valamint sokkal több futásra fordított idő kell.
Ahhoz, hogy ezeket a kitűzött célokat elérjük, nemcsak motiválni kell magunkat, hanem, ha igazán el is akarjuk érni ezeket a célokat, akkor a motivációt fenn is kell tudni tartani magunkban. Ha valamit el szeretnénk érni, de nem vagyunk elég motiváltak, vagy inspiráltak, akkor egyre távolabb kerülünk a kitűzött céltól, hitehagyottak leszünk, és legrosszabb esetben feladjuk, kevésbé rossz esetben módosítunk a céljainkon.
Olykor mindenkivel megesik, hogy elveszíti a lelkesedését és alábbhagy a kezdeti lendület.
De mit tehetünk, hogyan tudjuk megtartani a motivációt, a lelkesedést?


1. Reális, elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé
Ha tavaly futottál 2 órát félmaratonon, akkor irreális elvárás, hogy ebben az évben 1:30-on belül fogod futni ugyanezt a távot. Egy ilyen eredmény eléréséhez az eddigiekhez képest nagyon sok kilométer és minőségi munka kell, ráadásul, ha netről nézed meg, hogy egy ilyen eredmény eléréséhez milyen időket kell edzésen elérned és ezt meg is próbálod, akkor nagyon hamar csalódott leszel, rosszabb esetben bele is sérülsz. Többek között ezért is érdemes edzővel készülni, aki a futó képességei és lehetőségeihez mérten tervezi meg az idei célt.


2. Közösségben futás
Ha már az év elején tartunk. Bőven benne vagyunk még a télben, érezzük, hogy mennyire nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy leküzdjük azt a pár métert, ami a kanapé és a bejárati ajtó közt van és kimenjünk a hidegbe futni. Ha közösségben futsz, vagy futótársakkal, akkor nincs mese, indul az edzés, nem lehet a többieket váratni. Óriási ereje van egy futóközösségnek, ráadásul új embereket ismersz meg, tudjátok egymást motiválni.


3. Rendszeresség
Építsd be a hétköznapjaidba a futást, lehetőleg fix napokra. Segít, ha tudod, hogy milyen napokon futsz és beépíted a mindennapjaidba az edzéseket. Motiváló tud lenni, ha a naptáraidba is beírod az edzést és nemcsak a meetingek vannak benne, hanem a céljaid eléréséért végzett edzések is.


4. Változatos edzések
A téli edzések monotóniáját érdemes megtörni néha azzal, hogy más helyeken futsz, felmész a hegyre, ha még nem voltál terepen, keresztedzéseket beiktatni (core edzések, jóga, spinning), hogy megszínesítsd a hétköznapok egyhangúságát.


5. Felmérő futások
Ha egy nagy versenyt tűztél ki magadnak célul az idei esztendőre, akkor fuss kisebbeket is. Ez egyrészt arra szolgál, hogy megnézd, hol is tartasz a felkészülésben, másrészt szokod a versenyek légkörét, emberek közt vagy, inspirálódsz és itt is tehetsz szert új futótársakra.


6. Az edző
Az utolsó, de legfontosabb pont az edző személye. Ő az, akivel kijelölitek a célt, megtervezitek a célhoz vezető utat, az edző az, aki tud módosítani ezen úton, ha szükségét látja. Az edző az, akivel meg tudod beszélni a problémáidat és át tud lendíteni az esetleges holtpontokon, ezáltal új impulzusokat ad ahhoz is, hogy szinten tudd tartani a motivációdat.
Ha bízol magadban és van elég hited és elegendő motivációd, akkor biztosan el fogod érni a reális célodat, legyen az egy jó eredmény, az egészséges életmód, egy ideális súly vagy csak egyszerűen a futás szeretete.”

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!