Hírlevél

Ha elkezdünk futni, egy idő után a szervezetünk is próbál alkalmazkodni a megváltozott igényekhez. Először csak azt érezzük, hogy állandóan éhesek vagyunk, és minden futás utáni pótolni akarjuk az elvesztett kalóriákat. Sajnos nem igaz, hogyha az ember fut, bármit megehet, “úgyis lefutja”. Inkább törekedjünk arra, hogy okosan pótoljuk a tápanyagokat. 

Ha kezdő futók vagyunk, nincs szükség speciális étrendre, elég, ha a kiegyensúlyozott táplálkozás ajánlásai szerint táplálkozunk. Első sorban pótoljuk az elvesztett folyadékot, és tápanyagot, amihez még étrendkiegészítők sem szükségesek, csak odafigyelés.

Ügyeljünk a tápanyag egyensúlyra!

Ha fogyni szeretnénk, vagy csak a súlyunkat megtartani, akkor sem szabad drasztikusan megvonni semmilyen tápanyagot sem a szervezetünktől. Sem a zsír, sem a szénhidrát nem ellenség, csak megfelelő formában és mértékkel kell fogyasztani. Szénhidrátból a bevitt kalóriák fele származzon, a többit nagyjából fele-fele arányban osszuk el a fehérje és a zsír közt, úgy, hogy picit a fehérje javára billenjen a mérleg.

Ha futni kezdünk, figyeljünk oda jobban a folyadékbevitelre. A futók edzés során nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is vesztenek. Igyekezzünk napi 2,5 liter folyadékot meginni, ami lehet víz vagy koffeinmentes tea. Tavasszal és nyáron többet izzadunk, de mástól is függ, hogy mennyi folyadékot veszítünk, például attól is, hogy milyen sebességgel futunk. Edzés előtt 1-2 órával már igyunk meg fél litert, edzés közben pedig legalább 400 millilitert. Edzés után pedig minél hamarabb pótoljuk a folyadékveszteség másfélszeresét. A veszteséget úgy tudjuk a legjobban lemérni, ha edzés előtt és után lemérjük a testsúlyunkat.

Fogyasszunk minőségi élelmiszereket

Rövidebb távok esetén bőven elég, ha egészséges, és nem feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk. Az étrend tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat és halakat, zöldségeket, magvakat és tejterméket. Az is nagyon fontos, hogy mit eszünk futás előtt, hisz kihat a teljesítményünkre. Ha egy amúgy megszokott ebéd után nem esik jól a futás, akkor azt az ételt ne edzésnapokon fogyasszuk. Ilyenkor szénhidrátban gazdag, alacsony zsír-és fehérjetartalmú ételek a jók, hogy ne legyenek gyomorproblémák. Sajtos-sonkás szendvics, egy szelet hús bulgurral szuper választás, a lényeg, hogy könnyen emészthető legyen. Kerüljük a puffasztó ételeket, mint a káposzta, a brokkoli vagy a karfiol, a hüvelyeseket, valamint a nagyon rostos ételeket. Válasszunk gyorsabban felszívódó szénhidrátokat. Azt, hogy a futás előtt mennyivel ehetünk, magunknak kell kitapasztalni.

 

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!