Hírlevél

Egyre többen váltanak a vegetáriánus, vegán életmódra, különböző okokból. Vajon nekik le kell-e mondaniuk a rendszeres testmozgásról, edzésről? Veszélyeztetik önmagukat azok, akik szeretnének sportolni, de nem esznek húst és egyéb állati eredetű élelmiszert? Vagy éppen ellenkezőleg, jó hatással van a sportolásra a vega és vegán életmód? Ennek jártunk utána.

Alapvető tény, hogy a testmozgáshoz kellő mennyiségű energia kell, az állóképességed a bevitt üzemanyagon múlik, ezt pedig elsősorban szénhidrátból fedezheted. Vagyis ebből a tekintetből a vega és vegán sportolók semmit nem kockáztatnak, étrendjük kifejezetten előnyös, hiszen jellemzően nagy mennyiségben fogyasztanak teljes értékű gabonafélét. A quinoa, a zab, a rizs, a köles lassan emelik meg a vércukorszintet, és fokozatosan biztosítják az energiaellátást.

Na de mi a helyzet a fehérjével? Hiszen a vegák kiiktatják az étrendjükből a húsokat, a vegánok még a tojást, tejet, sajtot is. Bizony, nagy figyelmet kell fordítani a fehérjebevitelre, ha vegán vagy, de szerencsére ott vannak a magas fehérjetartalmú gabonafélék: magvak, szója. Ezekből fogyassz eleget, és a bevitt fehérje kérdését is megoldod. Amire figyelj még: a B12-vitamin kiemelten fontos az állóképesség szempontjából, ez viszont csak a húsban van. Keresd az olyan készítményeket (például müzli, szójatej), ami hozzáadott B12-t tartalmaz, vagy tabletta formájában gondoskodj az ajánlott mennyiségről.

Ha vegetáriánusként sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, a sejtregenerálódás is hatékonyabb lesz a szervezetedben, hiszen ezek rendkívül gazdagok rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Nemcsak egészségesebb, hanem energikusabb is leszel, ami a sportoláshoz kifejezetten hasznos! Vagyis vegetáriánus, vegán életmód mellett is lehet nyugodtan sportolni, edzeni, ha tudatosan, egy kis odafigyeléssel csinálod.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!