Hírlevél

Nem kérdés, napjainkban a futás az egyik – ha nem a legnépszerűbb –  a szabadidősportok közül. Egyre többen futnak,kocognak, korosztálytól függetlenül. Vajon minden korban egészséges űzni ezt a sportot vagy van egy határ amikor már ne kockáztassunk?

A Yale egyetem kutatói megállapították: 40 éves korig minden lehetséges, és 40 felett is jó ideig csak alig-alig szól bele az öregedés abba, hogy az ember fizikailag mire képes. Az öregedéssel ebben az életkorban csak évente körülbelül egy százalékkal csökken a teljesítőképesség. 40 és 80 éves kor között ugyanannyit csökken a teljesítőképesség, mint 80 és 90 éves kor között.

A kutatást először a The Times közölte, amelyben Ray Fair és Edward Kaplan professzorok azt vizsgálták, hogy milyen életkorú maratonfutók általában hány perc alatt teljesítik a klasszikus 42,195 kilométeres távot. A kutatók megállapították, hogy bár negyven éven felül az ember egyre kevesebbet tud általában lefutni az ember az évei számának növekedésével, de ez a csökkenés mindössze 1 százalék évente.

Ha valaki 40 évesen le tud futni 10 kilométert egy óra alatt, 50 évesen még mindig menni fog 9 kilométer szintén egy órán belül, és feltehetőleg 80 évesen is képes lesz mintegy 6 kilométert lekocogni. Az adatok szerint 80 éves kor körül válik csak drasztikussá a teljesítőképesség csökkenése.

Aki formában tartja magát, akár hetvenen túl is szinte ugyanolyan teljesítményre lesz képes, mint húsz-harminc évvel korábban. Ehhez az kell, hogy az embert ne érje semmilyen komolyabb baleset vagy betegség, és hogy egész életében sportos életmódot folytasson, vagyis fusson rendszeresen. A kutatók szerint rossz társadalmi beidegződés, hogy az 50-60 felettieknek azt szokták tanácsolni, hogy pihenjenek, üljenek otthon, hiszen nekik is rengeteget számít a mozgás. A teljesítmény csökkenését ebben a korban pont az okozza, hogy az emberek kevesebbet mozdulnak ki, kevesebbet mozognak, kevésbé aktív életet élnek.

A futás és a kocogás tehát minden életkorban erősen javallott. Futócipőt fel!

 

 

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!