Hírlevél

A tavasz beköszöntével a rendszeresen és régóta futók számára véget ér az alapozás időszaka, és elkezdődik a  tervezgetés, hogy  melyik új versenyen mérettesse meg magát, esetleg javítson korábbi időeredményén.

A versenynaptár összeállításakor nagyon fontos, hogy reális célokat tűz ki magad elé. HA kezdő vagy, ne rögtön félmaratonban gondolkozz, hanem próbáld ki magad egy 5 vagy 10 kilométeres versenyen. Ha régóta és rendszeresen viszonylag hosszú távokat futsz, simán betervezhetsz egy tavaszi maratont is.

A tavaszi felkészülés időszaka azért is ideális, mert még nincs kánikula, így akár délben is el tudsz indulni egy hosszabb futásra is, anélkül hogy hőgutát kapj. A nappalok hosszabbodnak, reggel világosban már sokkal könnyebben szánod rá magad az edzésre, valamint munka után is szívesebben húzol futócipőt. Nem beszélve az oly nagyon vágyott napsütésről, ami tavasszal még jólesően melegít, nem pedig éget, mint nyáron.  A kezdő futóknak is a tavasz a kedvenc évszakuk,  ekkor kezdenek el a szabadban edzeni, és ha kellően kitartóak, a következő télen már ők sem teszik el a futócipőt.

A téli alapozástól a versenyekig

A legfontosabb, hogy határozd meg a célt, amit el szeretnél érni az adott szezonban. Első lépésként jelöld ki a célversenyt vagy célversenyeket.  A fontosabb versenyekre az időeredményed javítása miatt készülj, a kevésbé fontosakon meg a hangulatuk és a társaság miatt indulj. Ki tudja, lehet, hogy ott fogod a legjobb idődet futni, valamint láthatod, hogy kell-e javítanod a technikádon vagy a felkészülési ritmusodon.

Kezdőként semmiképpen nem a maratont vagy a félmaratont kell lefutnod, hanem először indulj el egy 5 vagy 10 kilométeres versenyen, ahol egyrészt kipróbálhatod magad, másrészt belekóstolhatsz a versenyek hangulatába anélkül, hogy kudarcélmények érnének.  A versenynaptárod legyen megszerkesztve, egyrészt a motiváció miatt, másrészt azért, hogy nehogy egymásba csússzanak az időpontok. Szerencsére már nagyon sok izgalmas verseny közül lehet választani, már-már a bőség zavarával küzdve, így vigyázz, nehogy túlvállald magad, aminek akár sérülés vagy kiégés is lehet a vége, de a fejlődésnek sem tesz jót

A szigetkörtől a maratonig

Érdemes szakértő tanácsát kérni mielőtt elkezdesz hosszabb távokat futni, különben könnyen sérülés lesz a vége. Kezdőként a félmaratoni táv teljesítése előtt mindenképpen érdemes több hónapot szánni a felkészülésre, fokozatosan terhelve a szervezeted. Ha nem szeretnél edzőt fogadni, az interneten rengeteg féle edzésprogramot találsz, amelyet időd vagy edzettséged függvényében be tudsz iktatni az életedbe. Azt azért vedd figyelembe, hogy ezek az edzéstervek sablonok, így előfordulhat, hogy ami valakinek megfelel, neked egyáltalán nem jó. Ilyenkor mindenképpen kérd ki szakember tanácsát. Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy kezdőként csak fokozatos, reálisan elérhető célokat tűzz ki, hagyj időt a szervezetednek, hozzászokni az új terheléshez. A keményebb munka csak ez után jöhet. A regenerálódáshoz mindenképpen szedj megfelelő vitaminokat.

Bemelegítés és nyújtás

Bármennyire is hajt az adrenalin, tavasszal se feledkezz meg a bemelegítésről és edzés végén a nyújtásról.  A bemelegítés lehet lendületes séta vagy kocogás, de mindenképpen fuss egy pár percet kellemes tempóban mielőtt a tempósabb edzést elkezded. Érdemes bemelegítő krémet is használni. A futás végén pedig szánj időt a nyújtásra, így elkerülheted a sérüléseket, és az izmaid is könnyebben regenerálódnak. A Meru sportgélek bemelegítéshez és nyújtáshoz is kiválóan alkalmasak

 

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!