Hírlevél

A haskerék ránézésre egy elég egyszerű sporteszköz, használata azonban nehéz. Törzsizomerősítésre kiválóan alkalmas, érdemes közelebbről megismerkedni vele. Már csak azért is, mert aki jól akar futni, annak szüksége van erős, stabil törzsizomzatra. Törzs, core, futás – ezekben segít a haskerék.

 1. Bevezető gyakorlatokként a plank különböző variációit érdemes gyakorolni (alkar támaszos plank, oldalsó planktartás, kartámaszos plank).
 2. Ha a statikus plankek jól mennek, akkor lehet variálni: alkar és kartámaszos plank felváltva négy ütemben, kartámaszos plank, a térdedet húzod be az ellentétes hónaljadhoz felváltva, vagy csípő mellé szintén felváltva, plank lábemeléssel vagy csípőfordítással, oldaltámaszos plank csípőemeléssel.
 3. Ha ezek a gyakorlatok is jól mennek, akkor a TRX-en végezhető plankgyakorlatok jönnek, a lábfejedet beakasztod a TRX hosszan leengedett szárába és vagy páros lábbal húzod be has alá (crunch), vagy nyújtott lábbal tolod ki a csípődet függőleges irányba (pike).
 4. Ha ezek is szabályos kivitelezéssel, már nagyobb ismétlésszámmal mennek, akkor befordultál a célegyenesbe. Jöhet a fitball, amelyen most a TRX-hez képest fordítva plankelsz, az alkartámaszt a fitballon valósítod meg, míg a lábaid a talajon maradnak. Először elég, ha csak kitartod a planket.
 5. Ha stabilan megy a planktartás a fitballon alkartámasszal, akkor leteheted a térded a talajra és megpróbálhatsz kigördülni, úgy, hogy az alkartámaszod végig a fitballon maradjon. Miután ezt begyakoroltad, már térdtámasz nélkül csinálhatod, vagyis az alkartámasz a fitballon, a lábfejed pedig a talajon marad, ebben a pozícióban értelemszerűen kisebb a mozgástartomány, vagyis kisebb mozdulattal gördülsz ki előre.
 6. Hogy ha ez a kigördülés már jól megy, akkor foghatsz neki a haskerekezésnek, de ott sem egyből arra törekszel, hogy a hasad a talajt érje, hanem egy fallal szemben térdelsz le és a kigördülést csak addig engeded le, amíg nem esik be a csípőd a kivitelezésnél (vagyis épp akkora távolságra helyezkedj el a faltól, hogy még biztonsággal vissza tudj gördülni).
 7. Most már csak az a dolgod, hogy a faltól egyre távolabb helyezkedj el és mindig egyre mélyebbre engedd le magad, de közben mindvégig ügyelj arra, hogy a törzsed stabil maradjon és a visszagördülésnél ne csípőből húzd vissza magad, hanem kizárólag hátból és hasból, a karodat és a válladat csak „eszközként” használd.

  Minden erősítő gyakorlat előtt alaposan melegíts be és használd a Meru Warm bemelegítőkrémét.
  Edzés után pedig a nyújtást kövesse a regenerálókrémek használata.
Meru After sportkrémek

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!