Hírlevél

Sok sportoló nem is tudja, hogy az alvás mennyire fontos a jobb teljesítmény elérésében. Aki kialvatlan, az nem csupán álmos, hanem számos káros folyamat indul el a szervezetében, amelyek nem csak a teljesítményük, de egyenesen az egészségük rovására megy.

Az alvás szakaszai

Az alvás különböző fázisokból áll, amelyek periodikusan váltják egymást.
Az első fázis akkor kezdődik, amikor a napnyugtával a tobozmirigy elkezdi termelni a melatonint a szervezetünkben. Az álmosságot előidéző melatonin a fény hiányának hatására termelődik, ezért fontos, hogy az éjszakai alvásunkat teljes sötétség előzze meg.
Az első fázis során minden életfunkciónk lelassul, az agy átáll a napközbeni gyors, Béta hullámok generálásáról előbb az Alfa, majd a Téta hullámokra. A Téta hullámoknál indul az alvás valódi első fázisa, ekkor nem érzékelünk semmit.
Az elalvás folyamata után indul a második fázis, amely 10-15 percig tart.
A harmadik fázis 5-15 perces mélyalvást jelent.
Majd következik a negyedik fázis, az REM (Rapid Eye Movement), vagyis gyors szemmozgásos szakasz, ez az álmok születésének ideje. Ebből a párperces szakaszból a másodikba térünk vissza. Egy éjszaka során – jó esetben – ötször ismétlődik meg ez a körforgás szerű alvásprogram.

Bezavar a hormonoknál

Az alvás nem csupán a pihenés kulcsmomentuma, de számos fontos hormon termelődésének a táptalaja. Ezért nagyon káros az, ha valaki nem tud kellő mennyiségű és minőségű alvást produkálni.
Az egyik gond az, hogy kevés alvás esetén a központi idegrendszer aktívabbá válik, ami arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen, ami felborítja az anyagcsere egyensúlyát. Az éhségérzetért felelős grelin és leptin hormonok termelődése is kiegyensúlyozatlanná válik, ez az állapot a felelős a farkaséhségért, a kényszerevésért, az éhségrohamokért, így az elhízásért is.
Ám az elhízást nem csak ezek az egyensúlyvesztések okozzák, hanem a növekedési hormon termelődésének elégtelensége. A növekedési hormon az alvás REM szakaszában termelődik, de aki keveset, vagy rosszul alszik, annak sokkal kevesebb termelődik ebből a hormonból.
A növekedési hormon nem csak az izomnövekedésért és a sejtmegújulásért felel, nem csak fiatalon tart minket, de a zsírraktározást is megakadályozza, vagyis egy sportolónak, aki a jobb teljesítményért és az alakformálásért mozog, ez sem elhanyagolható szempont.
Meg kell még említeni az idegrendszer/stresszkezelés és az immunrendszer kérdését, mindkét területen hatalmas károkat okoz a kialvatlanság, ami egy sportoló számára megint csak hatalmas hátrány.

Mivel támogatható meg?

Az alvásminőségen javít a teljes sötétség, ami elősegíti a melatonintermelődést.
Aminosavak közül a glicin támogatja a leghatékonyabban az alvást, de számos más tekintetben is igen hatékony ez a fehérjealkotó aminosav.
Gyógynövények közül a kamilla és a citromfű segíti az alvást, mindkettő tea formájában ajánlott, a levendula a párnára csepegtetett olaj formájában is képes javítani az alvás minőségét.
Vitaminok közül az E, B3 és a B6 vitaminnak van alváskönnyítő hatása (reggel ajánlott bevenni), ásványi anyagok közül a kálcium- és a magnéziumhiány okozhat alvászavart.
Élelmiszerek közül a cseresznye, a meggy, a kivi, a banán, a mandula és a dió tartalmaz olyan ásványi anyagokat, illetve vitaminokat, amelyek megtámogatják a hatékony alvást, de érdemes arra is figyelni, hogy mit nem ajánlott fogyasztani.
Alvás előtt a ginzeng és a gyömbér kerülendő, akárcsak a B-vitaminok, ugyanígy nem ajánlott alvás előtt (igaz máskor sem) élénkítőszereket (teát, kávét) fogyasztani és minden híreszteléssel ellentétben az alkohol sem segíti az alvást: ugyan az elalvás folyamatát talán felgyorsítja, de az alvás minőségén jelentősen ront.

Kinek mennyi?

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy kinek mennyit kell aludnia. Korábban úgy tartották, hogy a nyolc óra az ideális időtartam, de a legújabb kutatások szerint a jó fizikai és lelki állapotban lévő, kellőképpen edzett és egyensúlyban élő sportolók számára ennél sokkal kevesebb alvás is elegendő.

Sok hölgy használja az alakformáló krémeinket, ezek közül estére, éjszakára a SLIM karcsúsodást segítő sportgélt ajánljuk, mert nem tartalmaz koffeint, így nem zavarja meg az elalvást és az alvás minőségét

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!