Hírlevél

A futás néhány év alatt talán a legnépszerűbb szabadidős sporttá vált. A futópályák tele vannak kocogókkal és „komolyabb” futókkal, a sportboltok kínálatában szinte a legelső helyen szerepelnek a futóruhák, futócipők és kiegészítők. Sokan újévi fogadalomként határozzák el, hogy beiktatják életükbe a futást, hisz ennek a sportnak az alakformáláson túl előnye, hogy nincs szorosan időhöz kötve.

A futás előnyei a testsúlycsökkenésen és az alakformáláson túl:

  • javítja az állóképességet
  • edzi a szívet, az érrendszert, a keringést
  • serkenti az anyagcserét, az egész testet megdolgoztatja
  • jó közérzetet biztosít

Ha kezdő vagy, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnod, hogy az életmód változtatásra tett fogadalmad ne csak pár hónapig tartson, és a futás a mindennapjaid részévé váljon.

Csak fokozatosan!

Ne akarj rögtön hosszú távokat futni, hanem kezdj pár kilométeres kocogással, akár váltogathatod a futást gyaloglással is. Ha van rajtad felesleg, akkor főleg ügyelj arra, hogy ne terheld meg a szervezeted. Először el kell érned a megfelelő állóképességet, és utána foglalkozhatsz a táv és a tempó növelésével. Először heti kétszer edzz, aztán ezt növelheted. Ahhoz, hogy fejlődj, legalább heti három edzés javasolt, de mindenképpen iktass be pihenőnapokat, hogy a szervezeted megfelelően tudjon regenerálódni. Esetleg más edzésformával (saját testsúlyos edzés, úszás) is próbálkozhatsz a futások közt.

Ügyelj a légzésedre!

Futás közben ne kapkodva vedd a levegőt, hanem ütemesen szívd be és fújd ki. Ha úgy érzed nem tudod kontrollálni a légzésed, lassíts, vegyél mély levegőket, és amikor rendeződött a légzés, akkor gyorsíts újra. Figyelj a helyes testtartásra is, fuss egyenes törzzsel, ne görnyedj előre. Próbáld ki a két lépés alatt beszívás, két lépés alatt kifújás vagy a 3 lépés alatt beszívás, 2 lépés alatt kifújás légvételi technikát. Ha szúr az oldalad, változtass. Próbáld meg az orrodon venni a levegőt egészen le a hasadba. Persze ha nagyobb a terhelés, akkor a szánk is automatikusan bekapcsolódik a folyamatba.

Melegíts be, és edzés végén nyújts!

Ez a két dolog legalább annyira fontos, mint maga az edzés. A sérülések nagy részét elkerülheted, ha alaposan bemelegíted az izmokat, ízületeket. Erre kezdőként és haladóként is szánj időt.  Mivel a futás a test minden izmát edzi, így a bemelegítésnek is átfogónak kell lennie: mozgasd át a nyakat, a vállövet, a kar izmait, a derekat, a hátat, a csípőt, a combokat. A bemelegítés végén érdemes bokakörzéseket is végezned, és a vádlidat, illetve a combodat is megnyújtani.

Ha végeztél a futással, a nyújtásra is hagyj legalább annyi időt, mint a test átmozgatására, a futás ugyanis rövidíti az izmokat, így nagyon lényeges azok megnyújtása. Itt különösen fókuszálj a vádlira, a combfeszítő és a combhajlító izmokra, illetve a farizomra, de a derekat és a karokat is érdemes nyújtani.

A bemelegítésben és a nyújtásban segítenek a Meru termékei.

Warm, Hot és Thermo gélek és krémek, amelyeket az időjárástól és a távtól függően tudsz használni.

Cool, Help és SOS, amelyeket edzés után, a fáradt izmok regenerálására ajánlunk.

Szabad levegő vagy edzőterem?

Ebben is megoszlanak a vélemények, valaki sosem futna futópadon, valaki pedig kifejezetten szereti, hogy a gépen beállíthatja a tempót, és nem kell vele foglalkozni, „csak” futni kell. Van, aki télen csak teremben fut. Ha szabadban futsz, akkor télen sem kell ezt feladnod, minden a megfelelő öltözködésen múlik. Hacsak az extrém időjárási körülmények nem indokolják (például ónos esőben ne fuss szabadban, vagy halaszd el az edzés vagy fuss padon), akkor nyugodtan fuss szabadban, ha te azt szereted.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!