Hírlevél

Ahogy ősszel egyre hidegebb és nyirkosabb lesz az idő, sok futó – persze tisztelet a kivételnek – abbahagyja a futást, mert azt gondolja, hogy télen és hidegben egészségtelen a szabadban futni. A kezdő futók inkább „beleesnek ebbe a hibába”, mert azt gondolják, megfáznak, tönkremennek az izületeik, így inkább nem kockáztatnak. Pedig egy jól felépített futószezont nem kell tönkretenni azzal, hogy hónapokra szüneteltetjük a mozgást, csak azért, mert nulla fok közelében jár a hőmérő higanyszála.

Télen is lehet futni. Sőt, télen nagyon jó futni. Az alapozó edzések és a hosszú, zsírégető tartományban megtett futások időszaka ez. Csupán néhány szabályt kell betartani. Természetesen, ha még sosem futottál, ne télen kezdd, ez az írás azokra vonatkozik, akik már néhány hónapja koptatják a futócipőjüket.

  1. Folyamatosan szoktasd magad a hideghez, ne a leghidegebb napon kezdd az edzést.
  2. Fuss háztól házig, lehetőség szerint ne állj meg útközben, ne ácsorogj vizes ruhában, mert akkor nagy eséllyel megfázol.
  3. Ez az időszak az alapozásról szól, nem most kell gyorsasági csúcsokat döntögetni.
  4. Ahogy hazaérsz, szabadulj meg az átizzadt ruháidtól, vegyél egy forró zuhanyt vagy fürdőt, igyál egy finom teát vagy egyél egy tartalmas levest.

Ezeket a szabályokat betartva a téli futás erősíti a szervezeted, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

Mik a teendőid futás előtt?

  1. Nézd meg hány fok van kint, és ahhoz válaszd a ruhatárad. Az, hogy mit veszel fel, függ az egyéni hőérzettől. Bár létezik egy táblázat, hogy hány fokban hogy öltözzünk, de én mégis azt tanácsolom, hogy tapasztald ki, hogy neked mi a legmegfelelőbb. A legfontosabb a réteges öltözködés, inkább legyen nálad egy plusz ruhadarab, amit felvehetsz, ha mégis fázol. Az nem baj, ha az indulás pillanatában fázol, mert akkor biztosan nem öltöztél túl. A szeles időjárás fokozhatja a hidegérzetet, egy szélálló dzsekit mindenképpen vegyél fel.
  2. Otthon melegíts be. Használj bemelegítő krémet. Erre a Meru kifejezetten hűvös és hideg időjárásra kifejlesztett bemelegítő zseléje és krémje a legalkalmasabb.

https://merusportcare.com/before/

Vedd figyelembe, hogy télen hamarabb sötétedik, így ha délután indulsz el, a biztonság kedvéért legyen nálad fejlámpa, és láthatósági mellény.

Íme egy kis segítség az öltözködéshez

 11-16 fok: technikai póló és rövid, vagy térdig érő nadrág

5-10 fok: hosszúujjú technikai felső, hosszúnadrág, kesztyű és sapka

 1-4 fok: hosszúujjú technikai felső vagy aláöltözet, rá egy újabb felső, nadrág, kesztyű, fejpánt, vagy sapka

 -2 fok és hűvösebb: aláöltözet, hosszúujjú technikai felső, dzseki, futónadrág, kesztyű, sapka

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!