Hírlevél

Ha alapvetően aszfalton futsz, de mégis egy kis változatosságra vágysz, próbáld ki a terepfutást. A hegyek és a természet mindenkit feltölt, és akár csak egy órát is töltesz a városon kívül, biztosan kicserélődve térsz haza. A legfontosabb, hogy ne hasonlítsd a terepen megtett kilométereket az aszfaltoshoz, ne számold a tempódat. Az emelkedőkbe nyugodtan sétálj bele, állj meg, szívd magadba a panorámát, fotózz, és élvezd a csendet.

Nézzük milyen terepekből válogathatsz, a kezdőtől a haladóbb szintig.

Panoráma kör

Ez a viszonylag kis szintemelkedésű 10 kilométeres körön a Hármashatárhegyre felfutás után az úgynevezett szintútra érsz, a Virágos-nyeregtől széles ösvényen futhatsz vissza a Fenyőgyöngyéhez. Újdonság, hogy a napokban adták át a Guckler Károlyról elnevezett tanösvényt, ahol interaktív táblák segítenek eligazodni a kirándulóknak és a futóknak. Az 1923-ban elhunyt főerdészről elnevezett úton gyönyörű környezetben futhatsz körülbelül 370 méteres tengerszint feletti magasságban.

Prédikálószék

Ezt az útvonalat mindenkinek meg kell futnia, mert a csúcson csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. A 13 kilométeres útvonal Pilisszentlászlóról indul, a piros kereszt jelzésű úton. Kezdő terepfutók is nyugodtan kipróbálhatják, mert nem meredek, jól futható.  A hegytetőhöz közeledve több helyen is látható a Duna és a környékbeli hegyek. A 639 m magas Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb, és egyben legszebb kilátópontja. Elénk tárul az egész Dunakanyar, látni a kanyargó Dunát, a Börzsönyt, Nagymarost, és vele szemben Visegrádot is. A Prédikálószék a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része. A hegyről lefele futás pedig igazi „jutalomjáték” fáradt lábainknak.

Spartacus- ösvény

A Visegrádi-hegység egyik legszebb turistaútját eredetileg vadászoknak alakították ki. A merész vonalvezetésű 14 kilométer hosszú Spartacus-ösvény Pilisszentlászló központjából indul kanyarog végig a Telgárthy-rétig, majd a vadregényes Apát-kúti-völgyön át tér vissza a faluba. Az útvonal biztonságosan járható, több helyen keskeny, egyszemélyesre szűkülő szakaszokkal. Csapadékos időben fokozottan kell ügyelni, de bátran ajánlható kezdő terepfutóknak is. A szintkülönbség sem jelentős, 290 méter.

Balboa kör

Ezt a 19 kilométer hosszú, 860 méter szintemelkedésű útvonalat inkább tapasztaltabb futóknak ajánljuk. A futók szerint kétféle ember van, aki már megfutotta, a másik, aki majd meg fogja futni. Az útvonal a Fenyőgyöngyétől indul, majd Hűvösvölgyön és a Szépjuhásznén át, a János-hegyi Erzsébet-kilátónál fordul meg, és indul vissza ugyanazon az útvonalon a Fenyőgyöngyéhez. Az útvonalat és nevet még 2009-ben Lúdtalp avatta: Az útvonal és a program gyorsan népszerűvé vált, és évente egyszer egy közösségi futás keretében le is futja több száz terepfutó. Az esemény jellegzetessége, hogy a futók az Erzsébet-kilátóba érve magasba emelik a karjukat.

Szénás kör

Ez az útvonal nemrégiben „robbant be” a terepfutók életébe. A szervezők a létrehozásával igyekeztek olyan útvonalat tervezni, ahol bemutathatják a Budai- és Pilis-hegység kevésbé látogatott mégis gyönyörű és változatos területeit, ahol ők is rendszeresen futnak és másoknak is be akarják mutatni. A kétféle hosszúságú útvonalat mindenki egyénileg, az általa megválasztott időpontban teljesítheti, futva vagy túrázva. A Kör az ellenőrző pontokon kihelyezett QR-kódok leolvasásával teljesíthető.

A Kis kör 31 kilométer hosszú, Solymár központjából indulva a Jegenyevölgyön át, Remeteszőlős érintésével, a Nagy-Kopaszt és Nagy-Szénást meghódítva tér vissza a kiindulási ponthoz.

A Nagy kör 75 kilométeres, Solymár központjából indulva a Jegenyevölgyön át, Remeteszőlős érintésével, a Nagy-Kopaszt és Nagy-Szénást meghódítva, végig a Hosszú-árkon, érintve a Villa Negrát és a Kopár Csárdát ér el az Iluska-forráshoz. Ezt követően a Trézsi-kút, gerinc út vonalon jut el a Leány- és Legény-barlanghoz, majd Piliscséven és Piliscsabán keresztül a Kőris-völgyön át ér el a Nagy-Szénás emlékfalhoz és tér vissza a kiindulási ponthoz. A futás érdekessége, hogy mindenki, aki szintidőn belül teljesíti a távot, érmet kap.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!