Hírlevél

Hónapokig az volt a baj, hogy rettenetes a szárazság, szinte eső nélkül nyögtük végig a mezőgazdasággal együtt a tavaszt, most viszont igazi monszun van, esők, zivatarok, viharok és folyamatosan magas páratartalom nehezíti az életünket. Mit tehetünk ilyenkor?

Ahogy futunk és melegszik a testhőmérsékletünk, egyből beindul a verejtékezés, hogy lehűljön a testünk. Átlagos körülmények között elpárolog az izzadtság, párás, fülledt időben viszont a verejtékcseppek nem párolognak el. Így viszont a testünk lehűtése sem valósul meg, dehidratáltság és túlélő üzemmód jelentkezik.
A főbb belső szervek és a bőr kap több vért, az emésztés viszont lassul, romlik, a pulzus felmegy, oxigénhiányos állapot lép fel, a teljesítmény csökken, a közérzet romlik. Teljesen normális folyamat, senki se ijedjen meg.
Ezért érdemes futás előtt nem csak a hőmérsékletet, de a várható páratartalmat is ellenőrizni, 40% fölött már romlik a teljesítmény, 50% fölött már nagyon kellemetlen futni. Amit tehetünk magunkért, hogy gondoskodunk a folyadékutánpótlásról, hogy legalább az erős napsugárzást kerüljük, szellős, légáteresztő futóruházatot viselünk – és nem ezeken a nehéz napokon várjuk el magunktól a csúcsteljesítményt. Lassabb tempóval, kisebb távot érdemes választani és esetleg ezekre a napokra lehet beiktatni a keresztedzéseket, bár ilyenkor az edzőtermekben is csökken a teljesítmény.

A Cool sportolás utáni hűsítő, izomlazító, frissítő bedörzsölő gél gyors és hosszantartó hatással, kámforral, mentollal eukaliptusszal. Meleg, fülledt időben kifejezetten kellemes hatású.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!