Ultrázni vagy nem ultrázni? Ez itt Dávid kérdése!

2021.04.12
Ultrázni vagy nem ultrázni? Ez itt Dávid kérdése!

Fiatalon brutálisan nehéz ultrázni. Minden edzés után egyre biztosabb vagyok benne, hogy ez lesz a baj – vélekedik Darabos Dávid, a Meru csapat futója és masszőre, aki az Ultrabalatonra készül, de a felkészülése nem felhőtlen.

 

„Ez nem jelenti, hogy 25 évesen nem lehet felkészülni és teljesíteni ilyen távokat, de olyan problémák jönnek fel emiatt, amikre nem sok segítséget tudok kapni, hiszen nagyon kevesen vannak a korosztályomból ebben a kategóriában. Itt nem működik a "legyél türelmes" és a "fő a fokozatosság" tanács. Tudom jól, hogy ez a kulcsa, de mégis nehezen fogadom el. Főleg, hogy sokszor én magam sem tudom, mit akarok valójában. Egyik héten idegesít, hogy a hétvégi hosszú futásom 4 órás, a másik héten kiköpöm a tüdőmet, ha résztávozni kell 1 órát és hisztizek, ha lefújják a versenyemet (UB). Bevallom, engem nagyon nehéz lehet edzeni, sok dolgot akarok egyszerre, valamikor 1 szóval kommentálom az edzésemet, másnap pedig kisregényt írok és szívem szerint minden hétvégén éremmel jönnék haza. De van egy hatalmas előnyöm is, borzasztóan kíváncsi vagyok és imádom, ha valami kreatív feladatot kapok. Ilyen volt a legutóbbi is, amikor Szádvári Judit (edzőm), azt kérte, hogy 4 óra kihagyásokkal fussak 6-szor egymás után 10 km-t. (24 óra alvás nélkül) Erről a facebook oldalamon írtam részletes beszámolót. A kísérlet igazolta, hogy fizikálisan nem jelent gondot egy ilyen feladat, de fejben nagyon is, és ismét előjött, hogy hajnalra szó szerint meguntam.

A kihívást szombaton reggel 5-kor kezdtem (rögtön egy hibával) és vasárnap reggel 5-kor futottam az utolsót. Nálam Judit rájött erre a módszerre és nem hiszem, hogy az eltolt UB időpontjáig sok egyforma edzésem lesz majd. Ezt a több ismétléses egész napos edzést bátran ajánlom egyébként mindenkinek, mert nagyon sok új ingert ad és rettentő sokféle variálási lehetőség van benne. Növelheted a távot, módosíthatod az ismétlések számát és változtathatsz az edzések közti időtartamon is. A legjobb pedig, hogy ez nem csak futással működhet. Bármilyen edzéssel meg lehet csinálni, sőt kombináljátok is bátran! Az éjféli futásomat én is egy erősítő edzésre cseréltem, mert a kijárási tilalom miatt nem tudtam kimenni futni.”

Dávid felkészülése során a Meru Sportcare sportkrémeit használja regeneráláshoz, ugyanúgy Meru sportkrémeket használ a bemelegítés során, és masszőrként is a Merure esküszik, masszázskrémeinkkel nagyon jók a tapasztalatai. 

Pinterest
Termékek