Tippek és tanácsok kezdő futóknak

2022.10.13
Tippek és tanácsok kezdő futóknak

Ha megkérdezzük a rendszeresen futókat, mégis, hogy bírják, és nem unalmas-e futni, tízből tíz azt fogja mondani: eleinte nehéz volt, aztán egyre könnyebben ment, majd egyre jobban élvezték, ma meg már el sem tudják képzelni az életüket futás nélkül. Egyszerűen szeretik és igénylik ezt a mozgásformát. A rutinos futók ezen tapasztalata általában ösztönzőleg hat azokra, akik egy ideje már kacérkodnak a futás gondolatával, de a sérülések elkerülése és a lelkesedés megőrzése érdekében be kell tartanunk néhány alapszabályt.

Jöjjenek az alapszabályok:

  • Az első és talán a legfontosabb szabály, hogy mindenképp tartsuk magunkat a fokozatosság elvéhez, fizikailag és mentálisan is. Ne tűzzünk ki magunk elé irreális célokat a teljesítményünkkel kapcsolatban, inkább alkalomról alkalomra, hétről hétre növeljük a távot és idővel a tempót is, igazodva az aktuális erőnlétünkhöz. Csak így válhat az egy-két kilométeres, sétával könnyített kocogásokból nyolc-tíz kilométeres lendületes, lelkes futás.
  • Egyetlen alkalommal se hagyjuk ki a futás előtti alapos bemelegítést, ahogy a futás utáni fájdalommentes nyújtásról sem ajánlott lemondani. Ezek a rutinok gondoskodnak arról, hogy elkerüljük a sérüléseket: míg előbbi felkészíti a testünket a terhelésre, utóbbi visszanyújtja az összeugrott izmokat.
  • Ne sajnáljuk a pénzt a jó futócipőre, és amíg nem ismerjük ki a lábunkat és a futásunk stílusát, szaküzletbe menjünk, ahol hozzáértők segítenek kiválasztani a számunkra megfelelő cipőt.
  • Ügyeljünk arra, hogy valóban rendszeresen fussunk, de természetesen túlzásba sem szabad vinni. Remek döntés, ha felváltva mozgunk és pihenünk: egyik nap futunk, a következőn nem, és ezt felváltva alkalmazzuk.
  • Futás közben legyünk tudatosak, és figyeljünk a megfelelő technikára akár a légzésről, akár a karmozdulatokról van szó, továbbá igyunk elég folyadékot futás közben és utána is.
  • Ha holtpontra jutunk, emlékeztessük magunkat a célra, keressünk motivációt a folytatásra. Idővel a mindennapi rutinunk része lesz a futás, egészségesebbek és ellenállóbbak leszünk általa, javul az állóképességünk, és nemcsak fizikailag erősít meg, hanem lelkileg is.

Inspirálódj és tervezz!

Egy korábbi cikkünkben meséltünk már Julia Hawkins atlétaversenyzőről, aki 100 évesen kezdett futni. Jól olvastad, 100 évesen! Ha még hezitálsz a futáson, olvass bele a cikkbe, és meríts erőt az ő bátorságából, kitartásából!

Ha megvan az elhatározás, akkor a futóútvonalat is érdemes megtervezned. Bagatell dolognak tűnhet, de sokan azért halogatják a futást, mert nem tudják, merre induljanak. Nézd meg, milyen szempontokat javasolt figyelembe venned!

Végül pedig gondold át, mire lesz szükséged a futáshoz! Eszköztelen sportnak tűnik, azonban számos dolog segítségedre lehet, hogy komfortosan érezd magad! Válassz megfelelő öltözetet, használj sportkrémeket a bemelegítéshez, regenerálódáshoz, a telefonodhoz kényelmes tartót – hogy ne valamelyik zsebedben lötyögjön –, és persze egy jó kulacs sem árt a folyadékpótláshoz. Állítsd össze a MERU kínálatából, mire lesz szükséged!

Jó sportolást kívánunk!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek