Tippek a futótérd elleni küzdelem eszközeiről

2021.08.18
Tippek a futótérd elleni küzdelem eszközeiről

Sok futó találkozik az általában a térdízület külső oldalán jelentkező szúró fájdalommal. Ez a rettegett futótérd, hivatalos nevén Iliotibialis szalag szindróma (ITB). Jó hír, hogy tehetsz ellene, megmutatjuk, hogyan. Az Ensport szakmai cikkét olvashatjátok.

Noha futótérdnek hívjuk a sérülést, de nem csak futókat érint. Más sportág végzése, vagy teljesen hétköznapi tevékenység után is jelentkezhet, a közös pont a térd fokozott igénybevétele.

Ami a futókat illeti: ez a jellegzetes fájdalom először egy hosszabb futás közben vagy után szokott jelentkezni, amit általában pár nap pihenővel próbálnak “kezelni” a sportolók, de sajnos ezzel nem oldják meg a problémát.

A futótérd elleni küzdelem eszközei: erősítés, nyújtás, hengerezés és egy jó gyógytornász.

Na de nézzük részletesebben!

A térdünk az egyik legbonyolultabb szerkezetű ízületünk, így a sérülés eredője nem mindig a térdnél van, leggyakrabban vagy fentről a csípőből, vagy lentről, a bokából vagy a talpból indulnak a problémák, amik aztán a térdben okoznak fájdalmat.

A futótérd egy gyulladásos folyamat miatt jön létre, általában túlterhelés vagy az izomegyensúly megbomlása miatt alakul ki. Ennek a legjobb ellenszere a nyújtás, azon belül is a nagy farizom, a combpólya feszítő izom, a csípőhorpasz és a négyfejű combizom nyújtása, lazítása, illetve célzottan el kell kezdeni erősíteni a középső farizmot, és a medence körüli izmok egyensúlyát is helyre kell állítani.

Akut esetben szóba jöhet a jegelés, ami csak pár perces jegelést jelent, úgy, hogy a jeget vagy a jégzselét nem közvetlenül a bőrre rakod. Mi tesszük hozzá, hogy a Cool hűsítő zselét, amely szintén alkalmas ilyen intenzív hűsítésre, közvetlenül a bőrre ajánlott kenni.
További segítséget jelenthet a megfelelően felragasztott kinesio tape, de gyulladáscsökkentő krémmel is kenheted, ilyen esetekben javasolt a Help, a Flex és az SOS sportkrémek használata.

Ha a fájdalom engedi, az edzéseket is lehet folytatni, sőt, kell is, csak eleinte kisebb intenzitással, a fokozatosság elvének betartásával, a fájdalomhatárt nem átlépve. Kiegészítő edzésként pedig az úszást javasoljuk, hiszen a vízben nem terhelődnek annyira az ízületek.
Az Ensport gyógytornászai tudnak segíteni az ITB-szindróma hatékony kezelésében, de a kinesio tape megfelelő felragasztásában is!

 

Sportkrémek