Téli futás – Készülj rá testben és lélekben is!

2022.10.27
Téli futás – Készülj rá testben és lélekben is!

Tetszik vagy sem, az óraátállítást idén sem ússzuk meg. Október 30-án kezdődik a téli időszámítás, és bár egy órával többet alszunk, ennek meglesz a maga ára. A belső ritmusunknak alkalmazkodnia kell majd az „ajándék” egy órához, de ahhoz is, hogy korábban fog sötétedni. Jönnek az egyre zimankósabb, ködösebb reggelek, a hidegebb, csapadékosabb napok, úgyhogy futóként is ajánlott tudatosan készülni a téli időszakra.

Ne hagyd, hogy az óraátállítás rontson a teljesítményeden!

Gondoltad volna, hogy az óraátállítás, a téli időszámítás kezdete negatívan hathat a futóteljesítményedre is? Hogy nemcsak a belső órádat, az alvási rutinodat boríthatja fel, hanem az edzéseid ritmusát is? Ha eddig nem tetted volna, és elfogadsz egy jó tanácsot tőlünk, figyeld magad a következő hetekben, mert számodra is észrevehető lesz, amint a tested, a szervezeted és a pszichéd „ráhangolódik” az évszakváltásra és az ezzel járó nehezített edzési körülményekre.

Ne csak a futóruhád kiválasztásában legyél tudatos!

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy nincs rossz futóidő, csak rosszul felöltözött futó, ezért a megfelelő, réteges futóöltözet a következő hónapokban kulcsfontosságú lesz a teljesítményed és az egészséged megőrzésének szempontjából is. Téli futásnál soha ne öltözz túl, akkor sem, ha az első pár percben még fázol, hiszen úgyis bemelegedsz sportolás közben, de az őszi-téli edzéseknél fokozottan figyelj oda a kellő bemelegítésre is! Néhány gimnasztikai gyakorlat, dinamikus nyújtás és természetesen egy minőségi bemelegítő krém vagy gél ilyenkor is csodát tesz, szóval egy téli futó fegyvertárában ennek lennie kell.

Motiváld magad kisebb célokkal!

Hiába vagy a futás szerelmese, télen futócipőt húznod nem is olyan egyszerű, ugye? A sötét, a kellemetlen időjárás, az óraátállítás miatt felborult belső ritmusod megnehezíti a dolgodat, és bár a futás egy gondtalan szabadidős tevékenység, nem csoda, ha késő ősszel vagy a hideg télben már nehezebben látsz neki egy-egy edzésnek. Szerencsére sok mindent tehetsz azért, hogy hosszabb távon is fenntartsd a motiváltságodat, például, ha kisebb célokat jelölsz ki magadnak, az sokat segíthet abban, hogy ne szegje futókedvedet az olykor szeszélyes időjárás sem. Biztosan lesznek olyan sötét, fagyos reggelek vagy késő téli esték, amikor kifejezetten nehéz lesz, hogy kilépj az ajtón, de ne feledd, a hideg hónapokban sem kell a négy fal közé, a futópadra száműznöd magadat!

Télen mindig fázol?

Nincs az a futóruha, ami segítene? Ahogy fentebb már említettük, egy megfelelő bemelegítő krém nélkülözhetetlen eszköze a téli futásnak. A Meru HOT növeli a sportolás előtti bemelegítés hatékonyságát és segít elkerülni az izomláz kialakulásának valószínűségét. A sérülések megelőzése mellett javítja a hőérzetet is, így arra is van megoldás, ha a hideg a kifogásod!

Téli sportolás? Érezd magad melegben télen is című blogcikkünkben már összeszedtük, hogy milyen tulajdonságú termékek közül tudsz választani. A bőrtípusodnak, igényeidnek megfelelően biztos, hogy Te is megtalálod a hozzád illőt!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek