Próbáld ki a via ferrata útvonalakat!

2022.04.21

Magyarországon is egyre népszerűbbé válnak az extrém sportok és szerencsére egyre több lehetőség van a kipróbálásukra az ország határain belül is. Az egyik ilyen felívelőben lévő sport az úgynevezett via ferratázás, vagyis szépen magyarosan a vasalt utakon való sziklamászás. Sokban hasonlít hozzá a falmászás, de jellegéből adódóan a via ferrata sokkal természetközelibb, vagy, ha úgy tetszik “vadabb” sport.

Via ferrata, avagy vasalt út

A vasalt út tulajdonképpen az jelenti, hogy egy, a hétköznapi ember számára egyébként többnyire elérhetetlen sziklafalon szakemberek által rögzített drótkötelekhez tudjuk magunkat csatolni mászás közben (és kapaszkodni is tudunk benne, ha szeretnénk), így a sokszor extrém magasságban is biztonságosan tudunk közlekedni. A biztonság persze relatív. Bár lezuhanni jó eséllyel nem fogunk, azért megsérülhetünk ezeken a biztonságos útvonalakon is. Lássuk mire is kell figyelni, hogy csak kellemes élményeket szerezzünk!

Nagyon fontos tudni, hogy bár a via ferratázás nem egy bonyolult sport, a magasság és a technikai felszerelés (beülő, via ferrata kantás, sisak, kesztyű) használata okozhat problémákat a gyakorlatlanoknak. A felszerelés használatát először célszerű egy szakember jelenlétében megtanulni, illetve a magasságtűrő képességünket is javasolt először egy kalandparkban kipróbálni, mielőtt célba vennénk a sziklát.

A via ferrata utak nehézségi szintjei

Mint minden más sportnál, az extrém sportoknál is fontos betartani a fokozatosság elvét. A via ferrata utakat A-tól F-ig osztályozzák (A a legkönnyebb, F a legnehezebb), kezdőknek mindenképp azt ajánljuk, hogy A-B nehézségnél elsőre ne vállaljanak be nehezebbet. A nehézség kiválasztásánál továbbá érdemes figyelembe venni az út hosszát is (ami teljesen szubjektív, így az osztályozásnál ezt nem veszik számításba), és egy bizonyos nehézségi szintből elsőre célszerű minél rövidebbet választani.

Társaságban jobb és biztonságosabb is

Extrém sportoknál ökölszabály, hogy sose menjünk egyedül! Elég egy rossz lépés és olyan helyzetben találhatjuk magunkat, amelyből egyedül nem tudunk kikecmeregni, sőt, van, hogy még segítséget sem tudunk hívni (pl. beverjük a fejünket és elveszítjük az eszméletünket). Mászás előtt továbbá illik a felszerelést duplán csekkolni, amihez szintén elengedhetetlen a társ jelenléte.

Figyeljünk az időjárásra

A via ferratázás az időjárás szempontjából fokozottan kockázatos sportnak minősül, ugyanis a magasan rögzített drótkötél rossz időben villámhárítóként viselkedik. Ennek okán mindenkinek azt javasoljuk, hogy csak jó időben induljon neki a sziklának! Ha valamilyen oknál fogva egy hirtelen vihar mégis a falon ér minket, akkor próbáljunk meg minél jobban eltávolodni a drótkötéltől és amennyiben (biztonságosan) lehetséges, csatoljuk is le magunkat róla. Hosszabb utak esetében sokszor van „szökési” lehetőség, vagyis az út közben vannak menekülő útvonalak, amelyeken idő előtt el tudjuk hagyni a ferratát. Ezekkel a helyekkel érdemes tisztában lenni már indulás előtt, már csak azért is, ha esetleg a nem jól megválasztott nehézség miatt adódna menekülési kényszer!

Via ferrata előtt és után

Via ferrata előtt is ajánlott bemelegíteni. Ennél a sportnál kiemelten fontos, hogy amennyiben a bemelegítéshez használtunk valamilyen bemelegítő krémet (pl. Meru Warm), utána ne felejtsünk el kezet mosni! A krémtől csúszós kéz még kesztyűben is zavaró!

A mászás után sokszor találunk magunkon kisebb-nagyobb zúzódásokat, melyeket közben észre sem vettünk. Ezeket érdemes kezelni olyan regeneráló krémekkel, mint pl. a Meru SOS, így hamarabb túl lehetünk a kellemetlen tüneteken.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek