Mit tehetünk tavaszi fáradtság ellen

2022.03.08

A tavaszi fáradtság már ősidők óta ismert és jellemző velejárója az ember éves „ritmusának”. A mai rohanó világban talán kevésbé észrevehető a jelenség az alapból erősebb általános fáradtsági szint miatt, de azért sokan így is megérzik, hogy a tavaszi hónapokban döcögősebben mennek a dolgok. A tavaszi fáradtság kiemelten érinti idősebb korosztályt, illetve a krónikus betegségben szenvedőket, nekik különösen fontos, hogy időben kezeljék a tüneteket. Jó hír, hogy számos olyan praktika létezik, mellyel megsokszorozhatjuk energia szintünket és könnyebben átvészelhetjük a legnehezebb pár hetet.

A legjobb módszer természetesen a megelőzés

A tavaszi fáradságot nagyon nagy mértékben befolyásolja a megfelelő táplálkozás. A téli hónapok alatt a népesség legnagyobb része előbb vagy utóbb valamilyen (mérsékelt) vitamin vagy ásványianyag hiányban szenved, ugyanis a téli táplálkozás sokkal egyhangúbb a többi évszakhoz képest, a friss zöldségek és gyümölcsök nem, vagy csak nehezen elérhetők. A hiánybetegségekből kiemelendő a D vitaminhiány, mivel ezt a zsírban oldódó vitamint még helyes táplálkozással sem tudjuk megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe. Télen a napsütésből sem „nyerhetjük ki” ezt a nagyon fontos anyagot, így kénytelenek vagyunk más források után nézni. Táplálékkiegészítők segítségével könnyedén optimalizálhatjuk ezen anyagok szintjét a testünkben, így ellenállóbbak lehetünk nem csak a tavaszi fáradtsággal, de a legtöbb betegséggel szemben is.

Furcsán hangzik, de a másik tuti módszer a sport

Azt gondolhatnánk, hogy az amúgy is alacsony energiaszintünket nem feltétlenül okos dolog plusz energiafelhasználással járó tevékenységekkel csökkenteni, azonban köztudott, hogy a mozgásnak (más jótékony dolgok mellett) energizáló hatása is van, így kiválóan alkalmas a tavaszi fáradtság kezelésére. Természetesen egy fárasztó nap végén nem kell vért kell izzadni egy edzőteremben, azonban egy laza átmozgató tréning kifejezetten jó hatással lehet a közérzetünkre.

Fáradtság=pihenés

Fáradtság esetén ösztönösen a pihenésre gondolunk, ami szintén lehet megoldás, azonban a passzív pihenés a tapasztalatok alapján többnyire nem sokat segít a tavaszi fáradtságon. Persze nem ördögtől való dolog egy nagy alvás vagy egy kis lazsálás egy wellness központban, azonban ilyenkor célszerű beiktatni olyan (egyébként is) közérzet javító tevékenységeket, mint pl. a szaunázás vagy egy jó frissítő masszázs. Ilyenkor a pszichikai pihenésen kívül számos szimpatikus idegrendszeri folyamat indul el a szervezetünkben, amely segíthet túllendülni a problémán. A szaunázás élményét feldobhatjuk különböző olajok használatával vagy szaunaszeánszokon való részvétellel, a frissítő masszázshoz pedig választhatunk Meru masszázskrémeket, melyek még kellemesebbé és hatékonyabbá tehetik ezt a pihenési formát. CBD masszázskrémünk tartalmaz pl. citromolajat és E-vitamint, mely anyagok kiválóan alkalmasak az általános izomfeszülés és merevség csökkentésére, ezzel segítve az ellazulást és a regenerációt.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek