Mik állnak az izomgörcsök hátterében?

2020.11.26
Mik állnak az izomgörcsök hátterében?

Az izomgörcs az izom akaratlan összehúzódása, amit – a helyes működéssel ellentétben – nem követ elernyedés. Sportolók körében is igen gyakori jelenség. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy az izomgörcsnek milyen fajtái vannak, mik állhatnak a háttérben és mikkel lehet orvosolni.

 

Amikor mozgunk, az izom folyamatosan megfeszül és elernyed. Ezek a mozgások lehetnek tudatosak – például, ha megfogunk valamit –, vagy nem tudatosak, például, ha egyenesen tartjuk magunkat a hétköznapi helyzetekben.

Az izomgörcs akaratlan izomhúzódás, amit nem követ elernyedés, az időtartama néhány másodperctől akár negyedóráig is eltarthat. A testünkben bárhol előfordulhat, olykor szabad szemmel is látható, megesik, hogy egy izmot érint, máskor egy egész izomcsoportot.

Előfordulása gyakori, az emberek 95 százaléka találkozik ezzel a jelenséggel élete során.

 

Az izomgörcsök három típusba sorolhatók: valódi izomgörcsök, merevgörcsök és disztónikus görcsök. Az utóbbiak közé tartozik a tikkelés és a sokat ismételt mozgások során előforduló görcsök. A merevgörcsök az egész testre kiterjednek, míg a valódi izomgörcsök azok, amelyek a sportolókat érintik.

A valódi izomgörcsök esetén is lehet érintett egy egész izomcsoport, leggyakrabban azonban csak egy izmot érint. A futóknál leginkább a láb a kritikus testrész, azon belül is a vádli.

 

Az effajta izomgörcsök oka lehet sérülés, túlerőltetés. Gondot okozhat a bemelegítés vagy a nyújtás hiánya. A dehitratáltság is okozhat görcsöket, valamint a mások okból előforduló vitamin- és nyomelem hiány. Elsősorban a magnézium-, kalcium- és káliumhiány vezethet izomgörcsökhöz, utóbbi izomgyengeséget is kiválthat. A vitaminok közül a B1, B5 és B6 vitamin hiánya okozhat izomgörcsöket.

 

Sportolás közben izomgörcs esetén a nyújtás, a masszírozás, ha van rá mód a meleg, illetve a borogatás csillapíthatja a kellemetlen érzést. Plusz óriási segítség, ha van kéznél Magnézium Olaj Spray, ami a bőrön át eljutva a kritikus részhez, igen gyorsan fejti ki jótékony hatását.

Ahogy már tettünk rá utalást, a sportolás előtti bemelegítés és sportolás utáni nyújtás, a kellő mennyiségű folyadékbevitel, a vitamin- és elektrolitpótlás is a görcsök ellen hat, ezeket, ha mozgunk, nem mulasszuk el. Ahogy a Magnézium Olay Spray rendszeres használatát is érdemes beiktatni, akár edzés előtt, után, vagy ha igény van rá, közben.

 

Sportkrémek