Miért olyan fontos a bemelegítés?

2022.01.06
Miért olyan fontos a bemelegítés?

Sportoló berkekben rengeteget lehet hallani a bemelegítés fontosságáról, azonban azzal kevesen vannak tisztában, hogy valójában mi is történik ilyenkor a szervezetben.

Miért kell bemelegíteni?

Ha egy egyszerűen példával akarunk élni, akkor a szó szoros értelmében, ugyanúgy, mint egy autónál, a test alkatrészeinek üzemi hőmérsékletre emelése a cél, illetve az, hogy a kenőanyagok, az olajhoz hasonlóan a megfelelő helyre kerüljenek. Ennek megértéséhez tudni kell azt, hogy a munkát végző izmok tónusa nyugalmi állapotban különbözik a „használatra kész” izmokétól. Bemelegítés előtt a csökkent vérkeringés miatt általános merevség jellemzi őket, mely a vérkeringés fokozásával oldható. Nincs arról szó, hogy „hideg” állapotban izmaink alkalmatlanok lennének a munkavégzésre, azonban az ilyenkor végzett összehúzódások hatásfoka jelentősen alacsonyabb, mint bemelegítés után. Ennek oka, hogy megfelelő keringés hiányában kevés oxigént, tápanyagot, illetve folyadékot kapnak a szövetek.

Bemelegítés után ezen üzemanyagok már a megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a megfelelő helyen, így a munka hatékony lesz. Ez a fajta keringés nem csak bemelegítő gyakorlatokkal fokozható, a bemelegítő krémek használata sokat hozzátesz ahhoz, hogy a folyamat tökéletesen végbemenjen.

A másik - bemelegítéssel „beindítandó” - terület az ízületek folyadék ellátása. Nyugalmi állapotban kevesebb kenőanyag is elegendő a mozgások normál működéséhez, azonban mihelyt magasabb intenzitásra váltunk, a megfelelő folyadékellátás elengedhetetlen. Több olyan népszerű mozgásformánál, mint pl. az aerobic, hallani olyan tiltásokat, mi szerint egyik vagy másik ízületet bemelegítés közben bizonyos irányokba nem szabad mozgatni, mert az egészségtelen. Ezeket nyugodtan lehet népi legendának tekinteni, az ízületeket bármilyen természetes irányba történő mozgatással biztonságosan be tudjuk melegíteni!

A bemelegítés további hatásai

A hatékony munkavégzésen kívül a bemelegítésnek két másik fontos feladata is van. Az egyik a sérülések megelőzése. Merev állapotban az izmok és ízületek azon kívül, hogy nem képesek hatékony munkát végezni, rendkívül sérülékenyek. Az első példát tovább vezetve gondoljunk csak egy hidegen megpörgetett motorra... Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy adott sporttevékenység közben mely izmainkat használjuk. A futás esetében Milyen izmokat fejleszt a futás? című cikkünkből tudhatsz meg többet.

A másik fontos feladat a mozgás koordinációjáért felelős agyi folyamatok elindítása. Az agy minden tanult mozgást részben „elfelejt” azokban az időszakokban, amikor épp nem végezzük őket. A bemelegítés során ezeket az emlékeket, úgynevezett dinamikus sztereotípiákat (feltételes reflexek folyamatát) is felidézzük, így a mozgás érdemi részében már minden tökéletesen fog működni. Hogy ki és mennyit szokott melegíteni az abszolút egyéni, de jó támpont lehet, hogy egy jó bemelegítés alatt illik megizzadni!

Bemelegítő krémek

A külső hőmérséklet és saját testünk igényei alapján választhatunk a MERU WARM, a MERU HOT, vagy a MERU THERMO bemelegítő krémek közül.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek