Mi is besegítünk a tavaszi fáradtság leküzdésében

2021.02.25
Mi is besegítünk a tavaszi fáradtság leküzdésében

Küszöbön van a tavaszi fáradtság, ami nem úri huncutság, hanem egy teljesen normális élettani jelenség. Ilyenkor áll át a szervezet a téli üzemmódból a tavasziba. Nézzük, mi ilyenkor a teendő?

 

Télen, amikor rövidebbek a nappalok és kevesebb napfény ér minket, fokozódik a melatoninképződés (alvást segítő hormon), vagyis általában megnő az alvásigény. Ezzel együtt a szerotonin (boldogsághormon) termelődése csökken.

Tavasszal, amikor változnak a környezeti viszonyok, a hormonháztartásban is változás áll be, átmeneti zavar keletkezik az alvás-ébrenlét bioritmusába, ami értelemszerűen hangulatilag és közérzetileg is megborítja a rendszert, természetesen csak időszakosan.

A türelem és a pihenés mellett azzal tudunk segíteni magunkon, ha minél több időt töltünk szabad levegőn, ha a téli, zsírban és szénhidrátban gazdagabb étrendünket zöldségekben gazdag értendre cseréljük – sok zöldség már terem tavasz elején -, és ha mozgásban passzív életet éltünk, akkor elkezdünk sportolni is, ami serkenti a boldogsághormonok termelődését.

Aki eddig is sportolt és figyelt az étkezésére, annak is hasznos, ha türelmet tanúsít, a szervezet ugyanis hálás lesz, ha nem akarjuk egy ilyen átmeneti, kellemetlen időszakban kizsigerelni.

Rásegíteni pluszban vitaminokkal lehet, és jótékonyan hat a Meru Sportcare Magnézium Olaj Spray nevű terméke, amely a magnéziumhiány állapotát csillapítja, enyhíti az izomgörcsöket és nyugtat, kiegyensúlyoz. Immár nagy kiszerelésű, utántöltő is kapható webshopunkban.

Sportkrémek