Mennyi kalóriát éget el a futás?

2021.11.05
Mennyi kalóriát éget el a futás?

A legtöbben, akik némi mozgással is szeretnék kiegészíteni diétájukat, illetve diéta nélkül, csak extra kalóriák (pontosabban KILO kalóriák) elégetésével próbálnak meg fogyni, a futást választják. Ilyenkor jogos a kérdés, hogy ezzel a mozgásformával valójában mennyi plusz kalóriadeficit érhető el, mennyit tesz hozzá a számokhoz.

Kalória, kilokalória

Fontos megjegyezni, hogy bár a köznyelvben kalóriákról beszélünk és tévesen még a kalória mennyiségnél is simán kalóriát mondunk (a reklámokban pl. előszeretettel el szokták rontani), az élelmiszereken feltüntetett számokat kcal (vagyis kilokalória) mértékegységben tüntetik fel, ami ugye ezerszerese a sima kalóriának.

Kalóriaégetés kiszámolása

Többféle számolási formula létezik, melyekkel egész pontosan ki tudjuk számolni egy adott edzés kalóriafelhasználását, azonban tudni kell, hogy ezen formulák nem veszik figyelembe az összes tényezőt, melyek befolyásolják a szervezet aktuális energiafelhasználását, így a végeredmény sosem lesz hajszálpontos. Azon sem kell meglepődni, ha ugyanazon edzés kalória fogyasztása két különböző sportolónál nem lesz azonos, mivel a számolás alapját képező értékek egyénenként különböznek. A legegyszerűbb számítási módszer a MET (Metabiloc Equivalent for Task) szorzók használata. E módszer 1 MET-nyi energiának tekinti azt az értéket, melyet egy átlagember nyugalmi pozícióban (pl. ülés közben), egy óra alatt átlagosan eléget. Tehát a napi alapanyagcsere 24 MET. A MET így nem egy állandó érték, mivel ez az energiamennyiség mindenkinél változó. Saját MET értékedet a következőképpen számolhatod ki:

1 MET= 1 kilokalória/testsúlykilogram/óra

A MET értékek a testsúlyon kívül nem vesznek figyelembe mást (sem nemet sem pedig életkort), tehát nem ez a módszer adja a legspecifikusabb eredmény, viszont viszonyítási alapnak bőven elegendő. Egy példa a fentiek szerint:
Egy 70kg-os ember egy óra ülés alatt 70 kilokalóriát fog elégetni, napi alapanyagcseréje 1680 kilokalória lesz. A különböző mozgásformákhoz különböző MET értékek (szorzók) tartoznak.

Ha egy mozgásnak pl. 9-es szorzója van, akkor az azt jelenti, hogy a nyugalomban elégetett kalória 9 szeresére van szükség a műveléséhez. A fenti példát tovább számolva, ha 70 kg-os emberünk 5 perces ezrekkel, vagyis 12 km/h-val (7,5 mérföld/óra, mivel az eredeti skála angolszász mértékegységeket használ) 60 percet fut, mely sebesség MET szorzója 11,8, akkor:
70 x 11,8 = 826 kilokalóriát fog elégetni. Ez az energia kb. 8 db kis sportszeletnek felel meg (1 szelet 104 kilokalória).

Kalóriaszámlálás okosórával

Jó hír, hogy a mai okos órák sokkal több egyén specifikus adatot képesek feldolgozni és jó eséllyel a fenti formulánál jóval bonyolultabb algoritmust használnak (pl. a Harris-Benedict formulát), így az általuk számolt eredmény sokkal pontosabb lesz.

A megfelelő mennyiségű kalória elégetése az alakformálásra is jótékony hatást gyakorol, de ezt a hatást tudjuk felerősíteni a Meru alakformáló krémekkel is. A gyors felszívódású SLIM és SHAPE krémeink javítják a bős anyagcseréjét és feszesebbé teszik annak felszínét.

 

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek