Melyik napszakban sportoljunk nyáron?

2022.07.07
Melyik napszakban sportoljunk nyáron?

A nyáron, nagy melegben való sportolás veszélyeiről már írtunk egy korábbi blogbejegyzésünkben, most pedig arról fogunk ejteni néhány szót, hogy a megfelelő edzésidőpont kiválasztásával miként befolyásolhatjuk pozitív módon a teljesítményünket.

A kánikulában edzés veszélyei

Nem meglepő módon nyáron mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy edzéseink során elkerüljük a nap legmelegebb óráit. A nappali felmelegedés általában délben éri el a tetőfokát és nagy kánikulában a 30 plusz fokok akár este 6-7 óráig is tombolnak. Ilyenkor nem szabad elmenni amellett sem, hogy ebben az időszakban jellemzően az UV sugárzás is extrém magas, így nem csak a túlhevülés veszélyével kell szembenéznünk, a leégés is fenyegeti a bőrünket. Ez a néhány óra az, amikor a szabadban való edzéssel többet árthatunk, mint amennyi haszna van. Ha csak ilyenkor van időnk mozogni (pl. két éjszakás műszak között), javasolt inkább egy klimatizált edzőtermet választani, de legalább egy sűrű lombozatú erdőt, hűs patakokkal csipkézve.

Hajnalban, vagy késő este?

A szabadban való edzéshez nyáron a kora reggeli és a késő esti órák a legideálisabbak. Természetesen tudjuk, hogy sokaknak nem kedvence a hajnali kelés, illetve kisgyerekes családokban a reggeli edzés logisztikai problémát is jelenthet, mégis azt javasoljuk, hogy amennyiben megoldható, ilyenkor szánjunk időt a mozgásra. Bár a késő esti időpont is messze jobb a nappali hőségnél, látni kell azt, hogy a hajnalihoz képest van egy nagy hátránya, ami inkább az emberben keresendő, mintsem a körülményekben. Egy hosszú, nyári nap után az emberek többsége sokkal nehezebben veszi rá magát a mozgásra, pláne, ha ez nem egyből munka után esedékes. Este 7 órakor elindulni – mondjuk futni – az bizony sok-sok motivációt igényel.

Mindkét ideális időpont esetén probléma lehet az étkezés időzítésével. Mivel reggel is és este is esedékes egy-egy fő étkezés, ilyenkor ezt nehéz lehet az edzéshez igazítani. Reggel meg kell próbálni nem teljesen éhgyomorral elindulni, délután pedig mikor hazaérünk, ellen kell állni a hívogató hűtőajtónak, ugyanis egy kiadós vacsora után drasztikusan csökken a hatékony sportolás valószínűsége. A reggeli éhgyomorra való edzés egyes kutatások szerint jó hatással lehet a zsíranyagcserére (fogyásra), azonban megvan az a veszélye, hogy „nafta” hiányában a vércukorszintünk hirtelen leesik, ami akár ájuláshoz is vezethez. Ennek okán ezt az „edzésmódszert” csak rutinos sportolóknak javasoljuk!

Ami napszaktól függetlenül kihagyhatatlan

Bármelyik időpontot választjuk is, a megfelelő bemelegítés és nyújtás mindig része kell, hogy legyen a programnak. A sérülések elkerülése érdekében mindkét tevékenységet támogathatjuk különböző sportkrémek használatával. A nyári bemelegítéshez a Meru Warmot, a regeneráció gyorsításához pedig a Meru Coolt ajánljuk.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek