Kerékpáros túratippek

2022.04.13
Kerékpáros túratippek

A hétköznapi ember számára a kerékpáros túrázás szezonális dolog és mivel rendszerint a legtöbbeknek szezonban is csak néhány alkalommal adódik lehetősége ilyen aktív kirándulást csinálni, a rutintalanság problémákat szülhet. Egy rutintalan kerékpáros számára már az útvonalválasztás is gondot okozhat, nem beszélve arról, hogy mire is lehet szükség egy hosszabb-rövidebb túra alatt. Nézzünk néhány jó tanácsot!

A tavaszi napsütésben, motivációval tele elindulnánk kerékpározni egy jót, de mégis merre menjünk? Mennyit menjünk? Sokan beleszaladnak abba a hibába, hogy alábecsülik a távolságot. Amennyiben nem kerékpározunk és/vagy edzünk napi szinten, elsőre semmiképp ne vállaljunk be 30-40 km-nél hosszabb távot, még akkor sem, ha az egész napot rá tudjuk szánni a dologra. Nem azért, mert nem fog menni, hanem azért, mert az élmény rovására mehet! Általánosságban elmondható, hogy egy túrakerékpáros kb. 15-18 km/h-s átlagsebességre képes, amennyiben az útvonalon nincs jelentős szintemelkedés és az útvonal aszfalton halad. Ennek a sebességnek része az óránkénti 5-10 perc pihenő, amit mindenképpen érdemes beiktatni akkor is, ha nem vagyunk még fáradtak. Így több ideig bírjuk szuflával. A rosszabb minőségű burkolat (pl. murvás vagy földút) és a nagy szintkülönbség igencsak megviccelhet bennünket, így az útvonalválasztásnál figyelembe kell venni ezeket a tényezőket is. Egy dimbes-dombos, esetleg sáros erdei út akár felére is csökkentheti a fent említett átlagsebességet, így a 30-40 km-es távból is könnyen lehet egész napos elfoglaltság! Ilyen távon pl. 600 méter pozitív szintemelkedés nem hangzik soknak, de tud az lenni! Egy szónak is száz a vége: tervezzünk körültekintően! Túratippeket egyébként (nehézségmegjelöléssel, GPS trackkel és szöveges leírással) számos internetes oldalon találunk, csak guglizzunk rá például a “kerékpártúra útvonalak” kulcsszavakra.

Felszerelés

Az élményteli túrázás másik sarkalatos pontja a megfelelő felszerelés, illetve az, hogy mit viszünk magunkkal a túrára. A kerékpárokat a túra előtt mindenképpen érdemes átvizsgálni. Fel van fújva a gumi? Fog a fék? Elég magasan van a nyereg? Elég kenőanyag van a hajtásrendszerben? Egy alacsony nyereg, egy lapos kerék vagy egy kerregő lánc elég bosszantó tud lenni, főleg, hogy pár perc előzetes ráfordítással, mindegyik lehetne tökéletes. Ebből kiindulva a kötelező felszerelés része (amit mindig magunkkal kell vinni) egy alap szerszámkészlet, amivel legalább a fent említett problémákat tudjuk orvosolni. Szinte kötelező magunkkal vinni továbbá egy váltás felsőt és valamilyen szélálló (esetleg vízálló) kabátot, amivel egy komolyabb időjárásváltozást is átvészelhetünk.

Frissítés

Sokat lehetne írni arról, hogy mi a megfelelő táplálkozás egy kerékpártúra alatt, azonban ebbe most nem mennénk mélyen bele. Elég annyit tudni, hogy MINDIG érdemes frissítőt magunkkal vinnünk és erre a célra nem a rántott húsos szendvics a legideálisabb. Óránként egy müzliszelet és fél liter folyadék jó kiindulópont lehet a frissítés megtervezéséhez, illetve, ha nem akarunk annyi mindent magunkkal vinni, ezeket út közben is (tervezetten) beszerezhetjük.

Ahogy más sportnál is, a kerékpártúránál is ajánlott jól bemelegíteni indulás előtt, illetve a túra utáni gyors regeneráció érdekében a nyújtást sem szabad kihagyni. A bemelegítést megtámogathatjuk bemelegítő krémekkel, pl.: Meru Warm vagy Hot, a regenerációt pedig gyorsíthatjuk pl. a Meru Help segítségével.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek