Jógázás hajnalban a vízparton. Divat, vagy valóban van értelme?

2022.07.01
Jógázás hajnalban a vízparton. Divat, vagy valóban van értelme?

Blogunkban már több olyan sportágról is írtunk (pl. SUP, via ferrata), amely az utóbbi néhány évben került a „nagyközönség” látóterébe, vagyis pár éve örvendenek nagy népszerűségnek. Közéjük tartozik a jóga is, amelyet bár nem feltétlenül kell sportként definiálni, mégis az aktív kikapcsolódási formák közé tartozik.

A jóga története

Talán sokan tudják, hogy a jóga egy többezer éves mozgásforma, az azonban meglepő lehet, hogy magyarországi történelme is egészen a világháborúkig nyúlik vissza. Hiába azonban a lassan 100 év, a hétköznapi életben a jógások száma csak néhány évvel ezelőtt kezdett igazán megszaporodni. Ma már nem ritka látvány, hogy a kellemes nyári reggeleken a parkokban és a szabad vizek partjain jógázó embereket látunk. Kérdezhetjük, hogy miért jó ez nekik? Van ennek értelme? A válasz egyértelműen az, hogy van.

A jóga fajtái és részei

A jógának számtalan formája létezik és a hiedelemmel ellentétben egyiknél sem egy mentális hókuszpókuszról van. Bár a különböző ágazatok stílusa között sokszor ég és föld a különbség, mindegyikről elmondható, hogy komoly fizikai erőt igénylő elemeket és nyújtó gyakorlatokat egyaránt tartalmaznak. Mint tudjuk, a nyújtás eleve jó hatással van az izomzatunkra, ha pedig ezt valamilyen fizikai aktivitással is összekötjük, akkor gyakorlatilag komplett sporttevékenységről beszélhetünk. A mérleg nyelve a nyújtás és „edzés” arányát tekintve ágazatonként más-más irányba billen, ezért érdemes többfélét is kipróbálni, hogy megtudhassuk, melyik számunkra a legmegfelelőbb. A fizikai terhelés mellett a jóga másik fontos eleme a légzéstechnika és a meditáció. Erre a két dologra sokan időpazarlásként tekintenek, azonban érdemes tudni, hogy nagyon jó eszközei lehetnek a hétköznapi stressz kezelésének. Egy komplex reggeli átmozgató jóga egy kis légzőgyakorlattal és meditációval kombinálva kiváló napindító program lehet bárki számára, mely után könnyebben megbirkózhatunk a ránk váró feladatokkal. Amennyiben egyáltalán nem próbáltunk még semmilyen irányzatot, érdemes először a Hatha jógával próbálkozni, amely főleg az alap pozitúrákat tartalmazza, és amely így kifejezetten alkalmas kezdők számára. Ha egyből kicsit mélyebbre ugranánk a vízbe, javasoljuk a Vinyasa jógát, mely az előbbi irányzattal ellentétben nagyobb hangsúlyt fektet az izomépítésre és a hajlékonyság fejlesztésére, ám még mindig figyel a fokozatosságra, így ajánlható kezdőknek is.

A jóga után

A szabadban végzett mozgás kiváló „levezetője” egy frissítő zuhany, amelyhez használhatunk különböző frissítő illóolajokat, pl. mentát és citrusféléket tartalmazó tusfürdőt. Zuhanyzás után a kitágult pórusokon egyébként a különböző krémek is jobban fel tudnak szívódni, így amennyiben valamelyik sajgó testrészünket szeretnénk kezelni valamilyen regeneráló termékkel (pl. Meru Help), ilyenkor hatékonyan megtehetjük.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek