Izomlázra edzeni?

2022.10.06
Izomlázra edzeni?

Az izomláz egy alattomos tünetegyüttes, mert nem a mozgás során jelentkezik, hanem a terhelést követően órákkal vagy csak másnap kezdjük el érezni a vele járó fájdalmat. Azonban pont ez a jellemzője segít könnyen megkülönböztetni a sérülés okozta fájdalomtól. Sokakat foglalkoztat, hogy izomláz esetén milyen hatással bír az edzés. Szabad izomlázra edzeni?

Az izomláz is egyfajta sérülés

A bevezetőben nem véletlenül említjük a sérülést. A mozgás során terhelt izmokon mikrorepedések keletkeznek, ezek a repedések gyulladásos folyamatokat indítanak be, amik végül az izomláz fájdalomérzetét adják. Tehát az izomláz is egyfajta sérülés. Természetesen eltér a hagyományos értelemben vett sportsérülésektől, de ugyanúgy regenerálódásra van szükség.

A legrosszabb, amit tehetsz, a teljes mozgásmegvonás. A sérülés tényéből adódóan óvatosabbnak kell lenni a regenerálódás során, de mindenképp érdemes edzeni, sportolni izomláz esetén is. Sőt, még a javunkra is fordíthatjuk.

Mutatjuk mit tehetsz:

1. Legyél büszke

Először is legyél büszke magadra! Ha izomlázad van, az azt jelenti, hogy bizony megmozgattad azokat az izmokat, és tettél magadért, az egészségedért! Ne vegye el a kedved az izomláz! Ahhoz, hogy tartós izomnövekedésed legyen, az izomzatodat erős ingerek kell érjék. A rendszeres mozgással, az erőnléted fokozatos növelésével egyre kevesebb gondot fog okozni számodra az izomláz.

2. Kiedzeni nem tudod!

A mikrosérülést szenvedett izomrostok ideiglenesen kikapcsolnak, így közvetlenül nem tudod gyorsítani a gyógyulást, viszont további kárt sem tudsz tenni bennük. Azonban az érintett izomterület további izomrostjait terheled. Kevesebb izomrostnak kell elvégezni ugyanazt a mozgást, ezért érezheted, hogy az erőkifejtés jelentősen csökken. Ha túlerőlteted ezeket a részeket, akkor túledzettség alakulhat ki, ami a fejlődés lassulásához, és sajnos sérüléshez is vezethet.

3. Ráedzeni igen!

Jellemzően 24-72 óra, míg megszűnik az izomláz okozta fájdalom, ez idő alatt regenerálódnak a mikrorepedések. Az érintett izomcsoportokat javasolt pihentetni, csak nyújtást végezz. Az edzéstervedbe vegyél be más izomcsoport terhelést. Például, ha a karodban van izomláz, akkor fuss egyet, ha épp a futástól sajog valamid, akkor ússzál egyet.

4. Regenerálj!

Az izmaid regenerálódását rengeteg módon tudod segíteni:

  • Vegyél egy kényeztető fürdőt, ami a testednek és a lelkednek is jót fog tenni. Elegendő 10-20 perc, használj hozzá izomlazító, regeneráló fürdősót.
  • Szaunázás
  • Masszázs, ehhez használj krémet, ami izomlazító hatóanyagokat is tartalmaz. Nézz körbe bátran a MERU masszázskrémek között!
  • Elcsépelt, de nem lehet elégszer elmondani: Mozogj rendszeresen, és táplálkozz egészségesen. A rossz vérellátottság, a tápanyaghiány, a túl savas szervezet, mind közrejátszik az izomláz tüneteinek erősségében. Ha már fennáll az izomláz, fogyassz gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású élelmiszereket, például kurkumát, almalevet, fodros kelt, almaecetet.
  • A fájó területekre használj izomlazító krémet. A MERU HELP kifejezetten a fájó, túlerőltetett testrészek ápolására lett kifejlesztve.
  • Ha nem szereted a krémes állagot, akkor használhatsz jégzselét, ami maradéktalanul felszívódik.
  • Sportolás után mindig használj regeneráló krémet!

Kérdésed van? A cikk alatt a hozzászólásoknál bátran felteheted! Vagy keress minket elérhetőségeink bármelyikén!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek