Inverziós bokasérülés (bokaficam)

2022.09.20
Inverziós bokasérülés (bokaficam)

A sportolással olykor együtt járnak a különböző sportsérülések, melyek kisebb-nagyobb mértékben hátráltathatják az edzéseinket vagy akár a hétköznapjainkat is. Megfelelő odafigyeléssel azonban a sérülések kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük, illetve baj esetén a regenerációs időt is lerövidíthetjük.

A bokasérüléseknek 3 típusát különböztetjük meg. Az 1. és 2. típusnál csak húzódás vagy részleges szakadás jellemző, a 3. esetben viszont már akár a teljes szakadás is megtörténik.

Legyetek tisztában azzal, hogy a sérülés után a boka duzzadása a gyógyulásunkat szolgálja, semmiképp ne csökkentsük a gyulladást se jegeléssel, se gyulladáscsökkentőkkel, és nincs egyenes arányban a duzzanat mértéke a sérülés mértékével. Tehát lehet hatalmas duzzanat, de minimális a sérülés vagy akár semmi duzzanat, de súlyos sérülés.

Ha megszüntetjük a szervezetben a gyulladást, azzal adunk egy pofont magunknak, ugyanis a szövetek károsodhatnak még jobban, és a vérkeringés fokozás miatt beindult folyamatok csökkenhetnek vagy teljesen le is állhatnak.

A legjobb módszer, amit bokasérülés esetén tehetünk

A sérülés kialakulásakor egy napi pihentetés, óvatos masszírozás (Tipp: Meru izomlazító masszázskrém). A következő napon fokozatosan terheljünk, sétáljunk sántikálás nélkül. Annak ellenére, hogy fájdalmat érzünk, mozgassuk óvatosan a bokánkat körzésekkel, feszítésekkel. Használjunk megfelelő hűtő- és regeneráló hatású krémeket legalább egy hétig.

A bokaficam szintjei

1-es típusú bokaficam

1-es típusú (sima) ficamnál szinte azonnal elkezdődhet a rehabilitáció, minimális tehermentesítés mellett. Aznap érdemes pihentetni, de utána már használni kell (na persze nem futni vele)! Már a 2. héten elkezdődhet az újraterhelés, a járás újra tanítása (bicegés nélkül) akkor is, ha fájdalmat okoz. Fontos a szalagok azonnali mobilizációja, a prociocepció helyreállítása és koordináció fejlesztése. Teljes gyógyulási ideje: 3-6 hét.

2-es és 3-as típusú bokaficam

A II. és III. típus esetében már sokkal összetettebb a helyzet. A tehermentesítésre itt azonnal szükség van, és a gyulladásos fázis lezajlását is fontos megvárni. Nagyon fontos, hogy ilyen sérülés esetén tilos a hosszan tartó jegelés és gyulladásgátlók szedése!

A szervezet azért gyullad be a sérülés helyén, hogy meggyógyítsa. Ha te leviszed a gyulladást, 2x-3x annyira nehezen és lassan fog regenerálódni, mint amit a szervezeted önállóan tudna produkálni. Tulajdonképpen csak hátráltatod.

A terhelést ebben az esetben csak kb. a 4. héttől kezdve lehet megkezdeni szakember segítsége mellett. Egy teljes szakadásból való felépülés majdnem 3 hónapig is eltarthat egy átlagembernél. Sportolók esetében ez rövidebb, mert szakszerű segítséget kérnek, és kapnak.

Sportkrémek