Ilyen volt a Meru Sailing versenye a Kékszalagon belülről

2021.08.04
Ilyen volt a Meru Sailing Kékszalagja belülről
Bíró Tamás, a Meru Sailing csapat tagja írt beszámolót az idei Kékszalagról, elmeséli, hogy milyen élmény volt a Györgyei Attila vezette hajós csapat tagjaként részt venni ezen a legendás versenyen.

Meru - 53. Kékszalag, 2021

A rajt előtti napokon a csapat felkészítette a hajót, technikailag rendben vagyunk. Másnap reggel korán kipihenten indultunk ki a rajtvonalra, a parttól eltávolodva hínártakarítással is végeztünk - szép bokrot sikerült eltávolítanunk.
 
 
Elérve a rajtvonalat ment a gondolkodás, hogy honnan, melyik szektorból rajtoljunk, a döntés az lett, hogy a rajtvonal déli harmadát célozzuk meg, mert a helyszínen dél-délnyugatról fújt a szél, az előrejelzés viszont észak, észak- keletit mondott. Sikerült egy tiszta, zavarmentes rajtot vennünk, a szél is adott volt.
Láttuk, hogy Északon nem indult el a mezőny, eleinte jó szélben, jó irányba haladtunk, viszont nálunk délen is enyhült, de bíztunk benne, hogy kitart délen a part mentén. Sajnos nem így lett, a siófoki bóják előtt elállt a szél. Eközben Északon meg elindult a mezőny, távolról nézve egészen jó tempóban - elkeseredtünk -, Siófoknál teljesen megálltunk.
 
Nagyon lassan, de elkezdtünk északra menni, csúszni a tükörsima vízfelületen. Itt láttuk meg mögöttünk a Mátrixot, ők is beragadtak délen, mint mi, viszont újból kialakult a versenyszellem. Muszáj volt a kenesei bója irányába haladnunk, később megérkezett egy dél-nyugatias szellő, pontosabban mi érkeztünk meg északra tartva abba a szélcsíkba, ahol már tudtunk spinakkert húzni, felhalzolgattunk a kenesei bójára, végig csata állapotban a Mátrixszal, végül egy pár méterrel előttünk vették az első pályajelet.
 
A Balatonkenesénél lévő pályajelet 16:06:45-kor, 340.-nek kerültünk meg, ekkor már egy egészen kellemes D-DNY-i szél is adott volt: tehát krajcolunk Siófokra.
 
 
Keneséről Siófokra tudtunk egy jót menni, a mezőny nagy része délen, partmentén ment tovább, mi a vízközepet választottuk és továbbra is kedves ellenfelünket figyelve vitorláztunk. Ez most fizetett.
 
Előttünk a Matrix, jó tempóban halad nyugatra, mi hamarabb leváltottunk a siófoki bójára, ők mentek tovább nyugatra, egy meglepő húzással, hogy megkerülik a teljes mezőnyt nyugatról és visszafele a déli part mentén, szembe a mezőnnyel kerülik a siófoki (2p) bóját, végignéztük.
Szerencsére csak pár méterrel előttünk vették a kaput. Nem volt hatékonyabb taktika, mint a miénk, de látványosabb, szép menet volt a Mátrix csapatától!
 
A Siófoki kaput szerencsére még a hatalmas hajótömeg előtt sikerült átlépni, így már csak a rádióból értesültünk az ott kialakult kaotikus helyzetről. A tükörsima vízen összeért több száz hajó, amelyeknek így a kapu mérete szűkké vált.
 
Sikerült átcsúszni a siófoki bója kapun 16:30:03-kor abszolút 107. helyen. Ez egy jó menet volt.
 
A következő szakasz, felérni és átmenni Tihanynál a középmedencébe, sajnos a keleti medencében este későig nem volt szél, a teljes mezőny összetorlódva várta a napnyugtával érkező szellőt.
Zamárdiig tudtunk kicsit előzni: Viking, Kísértés, Menta, viszont a Mátrixot lehetetlen volt utolérni, nagyon gyorsak. A pár méter előnyből, már majd 1 km-t tudtak magukénak velünk szemben.  
 
A Zamárdi előtti vizeken végignéztük, ahogy a katamaránok jönnek vissza a keleti medencébe és "szépen lassan" vitorlázva befutnak Füreden, a nap lement, beköszöntött a sötétség és átértünk a csövön mi is.
A középmedencében kellemes É-ÉNY-i szellő fújt, a döntés hamar megszületett, északon megyünk nyugatra, Badacsonyig egészen jó átlagsebességet tudtunk menni, a Szigligeti-öbölben már elfogyott a szél, csak pár szélcsík maradt, amiket elkezdtünk levadászni a holdfényben.
 
 
A keszthelyi öböl bejáratához érve egy gyenge szembeszél fogadott, tehát megint krajcolás jött, a hol elgyengülő, hol megélénkülő NY-ÉNY-i szélben. A NAU330-as osztályt vezető hajóival újból összefutottunk: Gyöngy, Team Manana, Praetor, Mátrix. A bójáig szépen csatáztunk a mezőnyben, egyedül a Mátrixot tudtuk megelőzni, feljőve a negyedik helyre, a harmadiknak forduló Praetor mögött másfél perccel hajnali 04:56:16-kor vettük a keszthelyi bóját, abszolút 83. helyen. A vezető Gyöngyhöz képest 23 perc lemaradásunk volt.
 
A keszthelyi öbölből nehezen tudtunk kijutni, délen láttuk, hogy van jó szél, döntés meglett, hogy odamegyünk mi is, mire kiértünk Balatonmáriafürdő térségébe, elállt a szél, ott ragadtunk. Nem voltunk túl jó pozícióban, itt eléggé széles a tó, igyekeztünk felmenni északra, nem igazán sikerült, így azt mondtuk, maradunk délen partközelben, kihasználva a megérkező parti szelet, néztük az északi partot is távolról, ott sem volt több szél.
 
Nehezen de elértük Fonyód és Badacsony vonalát, együtt voltunk a NAU330-asok: Team Manana, Praetor. A Mátrixnak sikerült egy szélcsíkot elcsípnie és spinakkerrel felmenni Badacsonyig, nekünk ez már nem jött össze, túl délen voltunk és a szél is leállt.
 
A nyílt vízen, de inkább a déli parthoz közelebb voltunk, ahol a szél nem erősödött, volt egy pici, éppenbhogy kifújta a genakkert, így azzal csorogtunk lassan a szélcsikíg, amin oly sok hajó eljutott Badacsonyig. A Preator és a Team Mannana hamarabb elérték, mint mi, így ők már robogtak nagy sebességgel a Mátrix után.  A Preator folyamatosan ejtegetve a déli part irányába haladt. Mi és a Team Mannana északon maradtunk. Idő közben a Vikingnek és az After 8-nek sikerült beérni minket, mert ők nem tették meg ezt a déli kirándulást. Így most négy Nau volt egymás mellett, Team Mannana, Viking, After 8 és mi. Nagyon messze még a Szigligeti-öbölben láttuk a Cosinust. A Preator nagyon szépen haladt délen sok km előnnyel velünk szemben, a Mátrixot szem elől vesztettük és a Gyöngy hátszélvitorláját már csak emlékezetből láttuk. Újfent élénkülni kezdett a szél, most volt lehetőségünk nekünk is a déli partot megcéloznunk, hogy üldözőbe vegyük az élbolyt. Hatalmas dilemmában voltunk, hogy engedjük-e el a körülöttünk lévő hajókat, vagy menjünk a látszólag jó oldalra, délnek. A döntés nehezen, de megszületett, a déli irányt választottunk. Itt még nem sejtettük, hogy ez volt a versenyt eldöntő pillanat. Balatonszemesig nagyon szépen haladtunk és egyre tisztában láttuk az ellenfeleinket, a Preatort és a Mátrixot. Sajnos innentől kezdődött a rémálom. A szél szinte leállt és csúsztunk 0.8kn-val Balatonföldvár elé, ahol teljesen megálltunk. A szél nulla - nagyon nehezen viseltük ezt a szakaszt.
 
 
Mindeközben északon megindultak a hajók, és nagyon jó tempóban haladtak. A Balatonföldvár és Tihany határolta vízterületre megérkezve megint négy Nau volt lövőtávolságban A Gyöngy, a Mátrix, Preator és mi. Az északi partot választó hajók szépen haladtak keletre, majd a sajkodi öbölnél lefordulnak a tihanyi rév irányba és átmennek a csövön: Cosinus, Team Manana, After 8, Suttogó - mi meg állunk délen többedmagunkkal, ekkor egyértelművé vált, hogy az északi part volt a nyerő választás és hogy Badacsonytomajnál nem a jó oldalt választottuk. A csapatunk morálja itt elérte a mélypontot, de ennek ellenére eldöntöttük, hogy végigmegyünk, bármi is történjék még az utolsó szakaszon is!
 
A nap már lemenőben volt, szenvedősen, de átmentünk a tihanyi szoroson, mindenhol a közel nulla szélben álló hajók voltak láthatók. Aikor átértünk a csövön, hátranézve láttuk, hogy nyugaton kialakuló front elkezdi felhozni a mezőnyt. A felélénkülő nyugati friss szél sajnos a félsziget takarásában még nem tudta éreztetni hatását a mi oldalunkon keleten, de arra már elégnek bizonyult, hogy megmozdultak a hajók, elkezdtünk mi is megindulni 1-2kn-val a cél felé. Itt már láttuk a Don Rosé vitorláját a háttérben, borzasztó érzés, ennyi szenvedés után ránk fújja a szél a mezőnyt.
 
Öreg Tihany magasságában a csapat hirtelen felszívta magát, éreztük, hogy most ezt a helyzetet ki kell használnunk, és amit tudunk, azt hozzunk ki belőle, tolt előre minket a frissülő nyugati szél a befutóra. A megérkező szél a félsziget tövénél már szabadon átfújt, láttuk a szélcsíkot, a lehetőséget és amint lehetett felhúztuk a genakkert, nagyot mentünk vele, sikerült a Praetort megelőznünk, majd az előttünk krajcoló Gyöngy tűnt úgy, hogy befogható, a nyomukba érve hamar ők is felhúzták a genakkert - luvcsatáztuk -  jól védekeztek - szél alatt voltunk és a genakkerjük már okozott akkora zavart szelet és kitakarást, hogy belassultunk, így utánuk futottunk be a célba, nem több mint 3 méter lemaradásunk volt a célvonalnál.
 
Az utolsó 10 perces menetért megérte! Igazi verseny volt, felpörögtünk.
Elégedettek voltunk, amit tudtunk kihoztunk a helyzetből.
 
Rajt: 07. 22. 09:00:00
Befutó: 07. 23. 20:54:55
Futott idő: 1 nap 11:54:55
Abszolút: 78.
NAU330 osztály: 7.
 
Gratulálunk a dobogós NAU330-as osztálytársaknak és a versenytársaknak!

53. Kékszalag 2021 - NAU330 befutó:

1             1:8:24:02            Cosinus

2             1:8:26:32            Team Manana

3             1:8:36:57            After 8

4             1:10:50:04          Suttogó

5             1:11:47:41          Matrix

6             1:11:54:40          Gyöngy

7             1:11:54:55          Meru

8             1:11:55:34          Don Rosé

9             1:11:56:05          Praetor

10          1:12:00:11          Viking

11          1:12:03:31          Yuppi

12          1:12:11:40          Dáma

13          1:12:14:49          Blöff

14          1:12:36:32          Haligali

Kenese bója (1-1a):

26          07. 22. 11:40:40               Suttogó

28          07. 22. 11:43:04               Praetor

45          07. 22. 11:55:58               Cosinus

62          07. 22. 12:05:10               Gyöngy

78          07. 22. 12:11:25               Don Rosé

81          07. 22. 12:11:50               Predator

84          07. 22. 12:12:17               Menta

85          07. 22. 12:12:27               Viking

87          07. 22. 12:12:33               Kísértés

143        07. 22. 12:22:32               Dáma

149        07. 22. 12:23:41               Blöff

204        07. 22. 12:36:02               Pirula

243        07. 22. 12:47:32               Tintahal

338        07. 22. 13:06:23               Matrix

340        07. 22. 13:06:45               Meru

359        07. 22. 13:12:22               Team Manana

366        07. 22. 13:14:38               After 8

389        07. 22. 13:18:13               Haligali

489        07. 22. 13:46:57               Yuppi

Siófok bója (2s-2p):

32          07. 22. 15:05:46               Suttogó

44          07. 22. 15:41:45               Praetor

79          07. 22. 15:57:54               Don Rosé

80          07. 22. 15:58:12               Predator

83          07. 22. 15:59:50               Menta

88          07. 22. 16:01:28               Kísértés

100        07. 22. 16:21:32               Viking

103        07. 22. 16:25:43               Matrix

107        07. 22. 16:30:03               Meru

119        07. 22. 16:38:12               Gyöngy

126        07. 22. 16:44:50               Tintahal

155        07. 22. 17:08:55               Team Manana

177        07. 22. 17:18:15               Blöff

184        07. 22. 17:20:35               After 8

204        07. 22. 17:27:55               Pirula

289        07. 22. 17:56:35               Yuppi

336        07. 22. 18:09:20               Haligali

337        07. 22. 18:09:30               Dáma

Keszthely bója (3-3a):

58          07. 23. 4:33:12  Gyöngy

71          07. 23. 4:47:11  Team Manana

77          07. 23. 4:52:31  Praetor

83          07. 23. 4:56:16  Meru

87          07. 23. 4:57:23  Matrix

93          07. 23. 6:00:34  Cosinus

95          07. 23. 6:06:18  Viking

100        07. 23. 6:12:44  After 8

106        07. 23. 6:19:09  Suttogó

119        07. 23. 6:52:00  Don Rosé

123        07. 23. 6:56:20  Tintahal

129        07. 23. 7:05:00  Predator

139        07. 23. 7:15:10  Menta

144        07. 23. 8:22:00  Kísértés

153        07. 23. 8:50:10  Yuppi

156        07. 23. 8:55:00  Dáma

176        07. 23. 9:11:10  Haligali

Sportkrémek