Hogyan válasszuk meg a bemelegítő krém erősségét

2022.02.22
Hogyan válasszuk meg a bemelegítő krém erősségét

A sportolás előtti bemelegítés fontosságáról, mechanizmusáról, illetve az ezt segítő bemelegítő krémek használatának előnyeiről már nálunk is sokat olvashattatok. Nemcsak a boltok polcain, de csak a Meru kínálatában is többféle bemelegítő krém érhető el, melyek erőssége, intenzitása különböző, így tapasztalat nélkül nehéz közülük kiválasztani a megfelelőt. A jó hír az, hogy a mechanizmust illetően nem nagyon tudunk mellé lőni.

Bemelegítő krém erősség választása hőmérséklet alapján

Alapvetően minden bemelegítő krém kívánt hatása a vérkeringés fokozása és ezt az összes minőségi termék tudja az “erősségi besorolástól” függetlenül. Az, hogy milyen intenzív krémet érdemes választani, az gyakorlatilag az “ízlések és pofonok kategória”. Valaki a nagyon erőset szereti, valaki pedig a lazábbra esküszik. Jellemzően persze a legtöbben az évszaktól és a sportolás helyszínén uralkodó hőmérséklettől teszik függővé a választást. A kettő nem ugyanaz, ugyanis a nyári kánikulában is futhatunk 20 fokos, klimatizált helyiségben lévő futópadon, illetve a kőkemény mínuszokban is megtehetjük ugyanezt hasonló hőmérsékleten.

Az aktuális hőmérsékletnek azért van jelentősége, mert a bemelegítő krémek a vérbőség okán növelik a hőérzetet, így nagy melegben egy erős krém nem biztos, hogy jó választás. Ellenben csípős hidegben akár egy réteg ruhát is elhagyhatunk, ha megfelelően erős krémet választunk.

Bemelegítő krém választás testmozgás típusa alapján

A tuti termék kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a testmozgás típusát is. Egy nagyon intenzív mozgásformánál - mint pl. a futás, ahol a test hőtermelése magasabb -, inkább gyengébb bemelegítők használata javasolt, ugyanis ellenkező esetben a túlzott hő hatására fokozottabban fogunk izzadni, ami sem a komfortnak, sem pedig a folyadékháztartásnak nem tesz jót. Ellenben egy alacsonyabb intenzitású edzésnél, mint pl. a nagy súlyos, súlyzós edzés, nyugodtan választhatunk valami brutál krémet, ugyanis az ilyesfajta mozgásokhoz a bemelegítés is macerásabb és nem is fogjuk rögtön kiizzadni a “felesleget”.

A bőr tűrőképessége is befolyásolja a bemelegítő krém választását

Van azonban egy dolog a krém erősségét illetően, amivel kellemetlen pillanatokat tudunk okozni magunknak, mégpedig az, ha nem vagyunk tisztában a bőrünk tűrőképességével. A nagyon erős krémek irritáló hatásúak lehetnek az érzékenyebb bőrűek számára, így amennyiben túllövünk a célon, nem várt bőrpír, vagy rosszabb esetben allergiás reakció is előfordulhat. Amennyiben még sosem használtunk bemelegítő krémet, célszerű először a gyengébbek (például a Meru Warm) közül kipróbálni néhányat, majd pedig, ha nem történt irritáció és nem vagyunk elégedettek a melegítő hatással, lehet próbálkozni az erősebbekkel (Meru Hot, vagy Meru Thermo).

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek