Hogyan válassz jó edzőt?

2021.01.11
Hogyan válassz jó edzőt?

Edzővel is Dunát lehet rekeszteni, de nézzük, mire is érdemes tényleg odafigyelni, ha edzőt keresel.



Hitelesség. Talán ez az egyik legfontosabb ismérve a jó edzőnek. Aki edzői teljesítményével, életvitelével (és talán azt is mondhatjuk, hogy megjelenésével) maga is bizonyít. Aki szakmailag folyamatosan képezi magát, nincsenek káros szenvedélyei, akinek fontosabb a saját és a kliensei egészsége, mint a túltolt esztétikum.

 

Szakmaiság. Nyilván vannak szakmai elképzelések, amelyeket minden edző követ, ki ebben hisz, ki abban. De az mindenképpen fontos, hogy az alapvető szakmaiság rendben legyen, ha nem is követi vakon a legmodernebb felfogásokat, de legyen tisztában velük, tartsa a lépést a korral.

 

Érdeklődés. Az a jó, ha egy edző ugyanúgy nyitott a szakmai irányzatok iránt, mint a tanítványa igényei iránt. De emellett az is fontos, hogy ne vesszen el a részletekben, a tudása a lehető leghatékonyabb formában érvényesüljön. Magyarán: úgy szakmázzon, hogy közben vegye figyelembe a kliense igényeit, találja meg vele a hangot, legyen képes motiválni, tudjon ráhangolódni a tanítványa aktuális állapotára.

 

Emberi értékek. Egy edző legyen pontos, megbízható, de ezek mellett az is fontos, hogy kövesse le a tanítványok változásait, alakuljon ki közte és a kliensei között bizalom. Nem kell, hogy barátsággá erősödjenek ezek a kapcsolatok, de ha az ember rábízza az egészségét valakire, azért fontos, hogy biztos legyen a másik hozzáértésében, odaadásában, tudásában és emberi hitelességében.

Sportkrémek