Hogyan öltözzünk őszi futáshoz?

2021.10.15
Hogyan öltözzünk őszi futáshoz?

Az ősz a változékony idő évszaka és ahogy a hétköznapokban is, úgy az őszi futóedzéseken is állandó kérdés, hogy pontosan hogyan is öltözzünk fel.

Sajnos mindenkinél működő recept nem létezik, ugyanis sokfélék vagyunk, valaki fázósabb, valaki nem. Általában elmondható azonban, hogy ősszel (és télen is) jobban oda kell figyelnünk arra, hogy ne öltözzünk túl, mivel, ha jobban megizzadunk a kelleténél, az őszi, hűvösebb idő hamarabb büntet, hamarabb megfázunk, mint nyáron.

Edzettségi állapot

Érdemes jobban számba venni azt is, hogy milyen az edzettségi állapotunk, illetve milyen típusú edzést fogunk végezni. Azok a futók, akik nem tudnak vagy nem akarnak (intervall vagy fartlek edzés, terepfutás) egyenletes tempóban futni, nem egyenletesen termelnek hőt, így a lassabb szakaszokon hamarabb elkezdenek fázni. Erre érdemes előre készülni pl. egy karmelegítővel vagy egy teljes plusz réteggel. Azoknak, akik hosszabb távokat futnak és izzadós típusok, szintén célszerű magukkal vinniük egy váltás felsőt.

A második-harmadik órában csurom vizesen akkor is elkezdünk fázni, ha a tempónk egyébként egyenletes. A szél szerepét ősszel különösen nem szabad alábecsülni. Egy egyébként gyönyörű, napos, 14 fokos őszi futás szél nélkül elmegy akár teljesen rövidben is, azonban mihelyt támad egy kis szél (és egy dombtetőn miért ne támadna), a hőérzet rögtön zuhanni kezd. Egy minipackos széldzseki vagy egy mellény akár kézben is elfér, ha van esély egy kis szélre, vigyük magunkkal!

A túl és alulöltözés problémáját (részben) megelőzhetjük egy alapos bemelegítéssel, ahol „üzemi hőmérsékletre” melegítjük az izmainkat, így könnyebb lesz megítélni, hogy az aktuális időjárási viszonyok között mit érdemes magunkra ölteni. A bemelegítés támogathatjuk a MERU bemelegítő krémekkel is, melyek amellett, hogy segítik a vérkeringés fokozását, a hőérzetünket is javítani tudják (vagyis “belülről és kívülről” is érezzük melegítő hatásukat). A bemelegítő krémekre szintén igaz az, hogy a külső hőmérséklet és saját vérmérsékletünk alapján érdemes megválasztani az erősségüket. Míg a Warm viszonylag enyhébb melegítő hatással bír, addig a Thermo már sokak számára túl erős is lehet. Akinek a Warm túl gyenge, a Thermo túl erős lenne, az a két véglet között választhatja a közepes erősségű Hot bemelegítő krémet.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek