Hogyan kezdj neki az első futásodnak?

2021.04.18
Hogyan kezdj neki az első futásodnak?

Vincze Zsófi terepfutó és futóedző, a Meru Sportcare sportkrémek fejlesztésének egyik szakértője teljesen kezdő futóknak ad fontos tippeket arra vonatkozóan, hogy hogyan vágjanak bele a futásba.

 

„Mint sokan mások, én is többszöri nekifutásra lettem rendszeres futó. Volt, hogy egy alkalommal mentem csak ki, de olyan is, hogy egy-két hónapot is futogattam, mégsem maradt meg a szokásiam között. Amikor legutoljára rápróbáltam, valahogy sokkal tudatosabban vágtam neki, beleszámítottam olyan dolgokat, amiket előtte nem. Talán ennek köszönhető, hogy mára a futás az életem fontos része lett és küldetésemnek tartom azt, hogy megmutassam az embereknek, hogyan lehet a futást szeretni.

Ha te éppen azon gondolkodsz, hogy elkezdenéd ezt a csodálatos sportot, összeszedtem neked egy hosszú listát azokról a dolgokról, amik segíthetnek neked egyrészt abban, hogy már az elejétől a fejlődés útjára lépj, másrész, hogy megszeresd azt, amit a futás ad neked.

Az első lépésben azt írom le, hogyan készülj fel az első futásodra.

Mikor kezdjem el?

Az ember mindig várja a hétfőt, hiszen az a hét első napja, tiszta lappal indul és még jobb, ha ez a hónap első napjára esik egyben. De ha ez a hónap a január, nyert ügyünk van. Vagy mégsem? Nemrég a futócsoportomban feltettem a kérdést, hogy ki hogyan emlékszik, mikor kezdte el a futást. Kiderült, hogy a legtöbben nem is emlékeznek rá, valamikor hétvégén tavasszal kezdtek futni. A válasz tehát az, hogy ne várj a tökéletes napra, tedd tökéletessé azzal, hogy elindulsz és a kezedbe veszed az életed irányítását.

Mit vegyek fel?

A régi mondás szerint csak egy jó cipő kell. Nem gondolom, hogy szükséges felvásárolni az adott sportosztály aktuális szezonra való kínálatát ahhoz, hogy elkezdj mozogni. És azt is vallom, hogy a futócipő az egyik legfontosabb dolog. Legyen csillapítása, legyen jó méretben, legyen kényelmes neked. Tehát mindenképp próbáld fel, ha tudsz fuss benne picit, mielőtt megveszed. Nőknek egy jól tartó top is hasznos lehet, illetve megfelelő anyagból készült ruha, ami nem szívja magába a nedvességet. De ne higgyetek annak, aki szerint csak a több tízezres, márkás cuccok jók, ha ellátogattok egy versenyre, láthatjátok, hogy a legtöbben boldogan (és gyorsan) futnak a kevésbé márkás nadrágban is.

A futás közben a hőérzet 5-8 fokkal magasabb, de aranyszabály, hogy 10 fok alatt térdet takaró nadrágot húzz, ugyanis hőérzet ide vagy oda, az ízületeket védeni kell. Az a jó, ha a futás első perceiben picit fázol, így később, ha bemelegszel éppen jó lesz a hőmérséklet, nem fenyeget a veszély, hogy túlöltöztél.

Télen fontos, hogy a végtagokat óvjuk: kesztyű, sapka, csősál. Nyáron pedig jobb hajnalban, este futni, tűző napon a fejet kell védeni a nap sugaraitól a legjobban.

Hol fussak?

Lehetőleg olyan helyet válassz, amit egyszerű megoldani logisztikailag. A hozzád közel eső park, ahova akár gyalog is eljutsz, hiszen, ha bonyolult eljutni oda, akkor hogy fogod ezt később heti háromszor kivitelezni? Kezdetnek sík talajt szoktam javasolni, de ez lehet rekortán, földút, aszfalt is. A kisebb körök motiválóak tudnak lenni, és ha valami probléma adódik, akkor könnyen ki lehet szállni belőle.

Mit vigyek magammal?

Én a WC-re sem megyek telefon nélkül, de ismerek olyat, akinek az ismerősének az ismerőse nem szokott telefont vinni a futásaira. Ne tedd! Igaz, minél kevesebb dolgot kell cipelsz magadon, annál könnyebb vagy, de soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged a telefon bizonyos funkcióira, és itt nem a szelfi készítésre gondolok, de tény, hogy van az a szép napfelkelte, amit bűn nem megörökíteni. Ugyanígy fontos, hogy mindig tudja valaki, merre futsz és mikor végzel, hogy ha bármi történik veled, tudják, hol keressenek. Vihetsz magaddal egy kis vizet is, főleg, ha melegben indulsz.

Amit mindenképp csekkolj előtte!

Az időjárást. Számtalanszor indultam napsütésben és akkor ért a zápor, amikor már félúton jártam. Nem, ez nem azt jelenti, hogy ha esik, akkor el se indulj, csak készülj fel. Érdemes egy esődzsekit, illetve sildes sapkát felvenni, így nem közvetlenül a szemedbe menjen az eső. A telefont is érdemes egy vízálló tokba tenni. De te szerencsére nem vagy cukorból, így ha megfelelően öltözöl fel és nem ácsorogsz az esőben, nem lesz semmi bajod.

Hogyan kezdjek neki?

Először is, tanulj meg kocogni, tehát lassan futni. Ez egy olyan alapot fog adni neked a későbbiekben, amire építeni tudsz, bármi is legyen a célod, ráadásul így tudod igazán élvezni a futást. Egyébként még a legjobb futók sem spórolnak a lassú futásokkal, jobb tehát ezt minél előbb elsajátítani. Amikor elindulsz, rögtön figyelj arra, hogy egyenletesen vedd a levegőt, mondjuk 3 lépésig be, majd 3 lépésig kifújod. Lehet más is a ritmus, de ha már lépésenként kell ki- és belélegezned, valószínűleg túl magas az intenzitás. Ilyenkor érdemes rövidebbre venni a lépéseket, vagy pedig a futást és a gyaloglást váltogatni, például a villanyoszlopig futsz, a következőig gyalogolsz. A gyaloglás pedig nem séta, hanem lendületes menetelés, ami hozzátartozik az edzéshez.

Addig fuss csak, amíg úgy érzed, hogy megfelelő testtartással és szimmetrikusán mozogva tudod kivitelezni. Lehet, hogy úgy érzed nem vagy fáradt, de a tested jelezhet nem oda illő mozdulatokkal. Célszerű a helyes futótechnika elsajátításában szakember segítségét kérni, de nyugodtan próbálj rá, ha még nem vagy biztos benne, hogy ezt a sportot választod.

Fontos, hogy azelőtt fejezd be a futást, mielőtt azt éreznéd, hogy elfáradtál. Nem cél, hogy másnap totál izomlázasan kelj fel és egy hétig ne tudj futócipőt húzni. Elsőnek 20-30 perc bőven elég és ha ezt heti háromszor megismétled (persze a napokat egyenletesen elosztva a héten), akkor nagy lépést tettél a futóvá válás felé.”

Fotó: trailrun.hu

Sportkrémek