Hogyan fussunk a hideg közeledtével?

2020.11.01
Hogyan fussunk a hideg közeledtével?

Mindannyian tapasztaltuk, hogy nemcsak a tavasz, de már az ősz is elég szeszélyes időjárással jár. Egyik héten még trikóban izzadtunk, következő héten pedig jött a hideg és az eső. Vegyük sorra, mire érdemes odafigyelnünk Markocsán Sándor futóedzővel, a Sanyoszistálló mesterével.

 

A hirtelen jött hideggel még nem tud mit kezdeni a szervezetünk, más még ilyenkor a hőérzetünk, ezért a 12-15 fokot is jóval hidegebbnek érezzük a komfortos 22-25 fok után egy pár nappal. Nem egy futót láttam, akik már előtúrták a gardróbból a téli szettet és abban rótták a köröket a szigeten.

Az alábbi dolgokkal tudunk jól reagálni a hideg beköszöntére.

 

Nem mindegy, hogy milyen az öltözék

 

A hideg ellen elsősorban az öltözködéssel tudunk védekezni (ki gondolná?), de nem mindegy, hogy mit és mennyit veszünk fel. Téli futócuccokból bőséges a választék, nadrágtól a dzsekin át a sapkáig, kesztyűig. Ezek már jó minőségű technikai cuccok, amik jól tartják a meleget, mégis jól szellőznek. Sokszor látok futókat polár felsőben, ami az egyik legrosszabb választás. A szobában ideális, de mihelyst futásra használjuk, rájövünk, hogy a nedvességtől elnehezedik, mert nem vezeti azt el és a szövése miatt a hideg is könnyebben utat talál a testünkhöz. Tehát fontos, hogy futáshoz futásra tervezett ruhát vegyünk fel. Én 10-12 fokig egy hosszú ujjú technikai felsőben futok és capriban (háromnegyedes futónadrág). 10 fok alatt már felül is két rétegben és hosszú nadrágban, valamint a kesztyű és a sapka is kötelező tartozék, a mínuszok beköszöntével kerül fel egy aláöltözős harmadik réteg, alul pedig egy vastagabb futónadrág, extrém hidegben (legfagyosabb futásom -16 fokban történt…brrr) két futónadrág és felül 4 réteg.

 

A célhoz öltözünk, nem a rajthoz

 

Ami fontos szabály, hogy mindig a célhoz öltözünk, nem a rajthoz, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy inkább picit fázzunk a futás kezdetén, mintsem 5 perc után melegünk legyen és derekunkra kelljen tekerni a felső réteget, ami nyilván nem egy komfortos futás közben.

 

Három lehetőséget kínálnak a Meru sportkrémek

 

Nemcsak az öltözékünkkel tudunk védekezni a hideg ellen. A bemelegítő krémek, gélek használata is javasolt a hidegebb hónapokban. A MERU sportkrémek közül 3 különböző erősségű, egyénre szabható bemelegítő krémet ajánlok, amelyek sportolásra használhatók. A bemelegítő krém előnye, hogy felkészíti az izmokat a fokozott terhelésre és élénkítve segíti a bemelegítést, megkönnyíti a testmozgást.

Egyéni igényeket figyelembe véve ezek alapján választhatsz belemelegítő krémet:

  • Időjárás (enyhe-hűvös-hideg-esős)
  • Táv (rövid-közép-hosszú)
  • Állag (zselé vagy krém)
  • Felhasználás módja (gyors bedörzsölés, vagy hosszabb masszázs)

A MERU kínálatában bemelegítő gél és bemelegítő krém is van, melyből az egyéni érzékenységek alapján is választhatunk.

WARM GÉL hűvös időre vagy beltéri edzéshez ajánlott enyhébb bemelegítő. A HOT is gél állagú, de paprika tartalmú készítmény, így hatása erősebb és tovább tart. Hidegebb időre javasolt, mivel melegen tart. A THERMO bemelegítő krém a legerősebb, paprikát és fahéjat is tartalmaz. Hosszabb futások előtt érdemes használni, mert a hatása is elnyújtott.

 

Jó futást a hidegebb hónapokban is!

Sportkrémek