Hogyan építsd be a futást a mindennapjaidba?

2021.05.05
Hogyan építsd be a futást a mindennapjaidba?

Az előző írásokban (ebben és ebben) adtam pár gyakorlati tippeket a futásra, de tudom jól, hogy az egyik legnehezebb része ennek az, hogy hogyan tudjuk a futásainkat rendszeressé tenni.  A legtöbbször ugyanis nem maga a mozgás az, ami a legnehezebb, hanem felállni a székből és neki indulni – kezdi Vincze Zsófi terepfutó, futóedző, a Meru csapat tagja.

 

„Az elején minden egyes elindulásra sokáig tartott rávenni magam, mígnem egyszer csak a reggeli rutinom részévé tettem. Az agyunk nagy mértékben törekszik arra, hogy minden tevékenységet gyorsan automatizáljon, hogy több kapacitása legyen az új dolgok feldolgozására. Ennek az energiamegtakarítási ösztönnek a működési elve az úgynevezett szokáshurok, ami egy minta, amely mentén bejáratott terv szerint cselekszünk, félig-meddig automata üzemmódban. Ilyenkor nem kell gondolkodni, nem kell dönteni, csak automatikusan működünk, „sodródunk az árral”, ahogy megszoktuk, mindig ugyanúgy.

A szokáshurok Charles Duhigg nevéhez köthető, a ciklikusan ismétlődő agyi folyamat egy három lépésből álló hurok. Tehát, amikor valamilyen jelet kapunk, például csörög reggel az ébresztőnk, egy bizonyos rutinnal reagálunk rá, például felkelünk és iszunk egy kávét, annak érdekében, hogy elérjük a kívánt jutalmat: frissebbnek érezzük magunkat. Mivel a jelre adott válaszunk meghozza a kívánt eredményt, ezért néhány ismétlést követően az adott jelre már automatikusan a korábban sikeresen alkalmazott rutint vesszük elő. A jelet az esetek többségében nem tudjuk elkerülni, hiszen a fenti példánál maradva, minden reggel fel kell kelnünk. Erre a jelre pedig az agyunk automatikusan sóvárogni kezd a jutalom után, hogy frissebbnek érezzük magunkat.

Emlékeztek, amikor azt írtam, hogy a futókarrierem kezdetén nem a futást élveztem, hanem az azt követő érzést? Ugyanez volt a menetrend. Szerettem volna, hogy jól induljon a napom, mert tudtam, hogy később az irodában kell nettó 8 órát üléssel töltenem. Ezért előző este előkészítettem a futóruháimat, beállítottam az ébresztőórámat és amikor felkeltem rá, már tudtam, kihasználtam a lehetőséget az edzésre, mert sóvárogtam azután az érzés után, hogy frissen, üdén, jókedvűen lépjek be az irodába.

Most, hogy már hosszú évek óta futok, ugyanannyira élvezem magát a tevékenységet is, mert felfejlődtem annyira, hogy tudjak könnyen futni. Előbb utóbb mindenki el tud jutni ide, még ha az elején nem is tűnik ennyire egyszerűnek a dolog.

Mi a helyzet akkor, ha egyszerre több szokást szeretnél elsajátítani? A leggyakoribb példa erre talán, amikor sokan egyszerre szeretnek elkezdeni fogyókúrázni és sportolni. Semmiképp nem szeretném azt mondani, hogy ez a két dolog egyszerre nem lehetséges, de véleményem és tapasztalataim szerint, elég az egyikkel kezdeni és az idővel húzza maga utána másikat. Nagyon sok futó szinte észrevétlenül elkezd érdeklődni az egészéges táplálkozás iránt, és ez a kettő magával tudja vonzani azt, hogy megszabadulsz a felesleges kilóidtól. Ha heti 3-4 alkalommal kezdesz el mozogni és ugyanannyit eszel, mint sportolás előtt, akkor nagy valószínűséggel kialakul egy olyan energiadeficit, ami automatikusan fogyást eredményez.

Ami nálam végig segített az úton, az az edzések naplózása. Az elején online edzésnapló formájában, majd később futóalkalmazáson mértem az edzéssel eltöltött időt és távot, most pedig a sportórám segít abban, hogy minden lehetséges adatot megkapjak a futásaimról. Nem kell mindenáron versenyezni, már annak is örülök, ha például átlépek egy-egy kerek számot, például az évi századik vagy ezredik kilométeremet. Amikor picit motiválatlan vagy, nincs kedved kimenni, és ránézel a naplódra, hogy mi mindent tettél már meg, talán erőt tud adni, hogy folytasd, amit elkezdtél. Hiszen, ha már idáig eljutottál, miért adnád fel?

Nem gondolom, hogy minden fejben dől el, különben már rég világrekordokat döntögetnék. Abban viszont biztos vagyok, hogy az akkori döntésem, hogy futóvá válok, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az átlagnál sokkal jobb minőségben élem az életem, mind testi, mind lelki vonatkozásban. A lehetőség neked is adott és én szívből kívánom neked, hogy lépj rá erre az útra.

Nyitófotó forrás: kosarertek.hu

Sportkrémek