Hogyan befolyásolja az óraátállítás az edzéseket

2022.03.22
Hogyan befolyásolja az óraátállítás az edzéseket

Évről évre sokat lehet olvasni róla, hogy előbb-utóbb eltörlik a tavaszi és őszi óraállítgatást. Ez azonban máig csak ígéret maradt, úgyhogy továbbra is érdekes kérdés, hogy az az egy órácska miként is befolyásolja a napi rutinunkat a sportban és az élet sok más területén.

Számít-e egyáltalán az az egy órányi eltérés?

Sokan azt gondolják, hogy az óraállítás szervezetünkre mért hatása az egy órával több vagy kevesebb alvásban rejlik. Természetesen nem mindegy, hogy 6 vagy 7 órát alszik az ember, azonban a lényeg a részletekben bújik meg.

Az egy órányi differencia „pihenési értékének” hatása köszönőviszonyban sincs a hormonális folyamatok felborulásának hatásaival. Az úgynevezett biológiai óránk nem elsősorban aszerint működik, hogy mennyit szoktunk aludni. Fő mozgatórugója az éjjelek és a nappalok váltakozása, illetve a nap konkrét pozíciója az égbolton. Még az olyan egyszerű élettani mutatók is függenek ezektől a „jelenségektől” (a fizikai aktivitásoktól függetlenül), mint a pulzusszám, a vérnyomás vagy a testhőmérséklet. Ezen értékek megváltozása is okozhat kellemetlen tüneteket, ám az igazi bajt a hormonháztartás felborulása jelenti, ami már egy sokkal komolyabb történet. Kiemelten fontos ilyenkor a glükokortikoidok és a melatonin szintjének alakulása, mivel míg a glükokortikoidok befolyással vannak a glükóz anyagcserére és ez által konkrétan alakítják a fizikai teljesítőképességet, addig a melatonin az alvási ciklust szabályozza, mely nem meglepő módon a minőségi pihenés miatt fontos. Bár a hormonszintek idővel alkalmazkodnak ez egy órás időeltolódáshoz, az adaptációs időszakban sok kellemetlenség okozói lehetnek.

Az óraátállítás hatásának mértéke és ideje

A fejfájás, az alvászavarok és az emiatt kialakulandó depresszív hangulat, étvágytalanság és gyengeség kihatással lehet az edzéseinkre. Erőtlennek, fáradtnak érezhetjük magunkat. Az átállás 4-14 nap alatt történik meg teljesen, ez alatt az időszak alatt érdemes odafigyelni arra, hogy kímélőbb ételeket fogyasszunk és főleg a délutáni, esti órákban próbáljuk meg kerülni a stresszt és az élénkítő hatású italokat (kávé, tea, energiaital). Ez által az éjszakai alvás pihentetőbb lesz és mind testileg, mind szellemileg hamarabb túlleszünk a nehézségeken. Természetesen az, hogy kit mennyire visel meg az óraátállítás, nagyban függ pl. az életkortól, azonban amennyiben az edzésprogram megengedi, mindenkinek érdemes beiktatni lazább átmozgató tréningeket, nyújtást vagy egyéb ellazulást segítő edzéskiegészítő programokat. Az átmozgató edzéseket érdemes ilyenkor egy alapos bemelegítéssel kezdeni, melyet megtámogathatunk Meru bemelegítő krémekkel, így fokozva a regenerációs hatást.

Különösen jó hatással van ilyenkor egy laza szaunázás vagy egy relaxáló masszázs is, melyen szintén használhatunk Meru regeneráló masszázskrémet is a hatás maximalizálása érdekében.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek