Ezért próbáld ki te is a falmászást

2022.03.17
Ezért próbáld ki te is a falmászást

Gondolkoztatok már rajta, hogy az olyan klasszikus szabadidős sportokon kívül, mint a futás, a bringázás vagy az úszás, érdemes lenne valami mást, valami különlegesebbet kipróbálni?

Manapság már rengeteg, régebben kevésbé ismert sportág elérhető a hétköznapi ember számára is. Az egyik ilyen szuper sport, amit szerintünk érdemes kipróbálni, a falmászás. Természetesen ez a sziklamászásból eredő sport nem új dolog Magyarországon, azonban a mászótermek számának növekedésével egyre több helyen űzhetjük, akár teremben, akár szabadtéren.

Miért is különleges a falmászás?

Első ránézésre egy rém egyszerű mozgásformáról van szó, mivel „csak” mászni kell, azt pedig mindenki tud. Ez részben igaz, ugyanis egy természetes mozgásformáról beszélünk, azonban azzal kevesen vannak tisztában, hogy ez az ösztönös mozgás milyen komoly fizikai és koordinációs képességeket és készségeket igényel. A fizikai részt tekintve gyakorlatilag a mászás teljes időtartama alatt a teljes testsúlyunkkal kell dolgoznunk, ami a manapság népszerű saját testsúlyos (edzőtermi) edzések során is többnyire csak részben valósul meg. Olyan gyakorlat pedig csak nagyon kevés létezik, ahol szinte minden izomrostunkra szükségünk van. A mászás egyszerre hozza mindkettőt: teljes testsúly+összes izom! Ebből a szempontból a falmászás az úszással hasonlítható össze a legjobban, amely szintén az egész testünket megdolgoztatja. Koordinációs oldalról is bonyolultabb a helyzet, mint amilyennek tűnik. A látszattal ellentétben falmászás közben nem a lépcsőzéshez hasonló, függőleges irányú és szinte szimmetrikus mozgást végzünk, hanem a lépések és fogások „véletlenszerű” elhelyezkedéséből adódóan állandó aszimetrikus oldalterhelésnek vagyunk kitéve, aminek kiegyensúlyozása rengeteg izom összehangolt munkáját igényli. Az izmok mellett ilyenkor a különböző agyi területek is fokozottan együttműködnek egymással, amely olyan neurológiai folyamatokat aktivál, melyek jó hatással lehetnek egyéb más dolgokra is, mint pl. gyerekek estében a fejlődési dyslexia.

Testileg és lelkileg is felfrissít

A falmászás akkor is egy kiváló mozgásforma, ha nem a fizikai és biokémiai hatásaira koncentrálunk. A többi más extrém sporthoz hasonlóan a „kikapcsoló ereje” is rendkívül magas, ugyanis a legtöbbeket sokkal jobban kimozdítja a komfortzónájából, mint a hétköznapi sportok. Azokban a magasságokban, ahova a kötélbiztosítás segítségével biztonságban felmászhatunk, nem fogunk az élet apró problémáin töprengeni és hamar átjár az úgynevezett flow élmény. Ez igaz az úgynevezett boulderezésre is, ahol bár nem mászunk 3-4 méternél magasabbra, nem is biztosítjuk magunkat kötéllel. Ebben a magasságban még nem szükséges az effajta óvintézkedés, esés esetén a fal aljában levő vastag szivacs véd meg minket a sérülésektől. A magasság nem nagy, viszont kötél nélkül pont elég „félelmetes” ahhoz, hogy ne tudjunk mással foglalkozni.

Mindent egybevetve a falmászás egy nagyon sokoldalú mozgásforma, mely akár önmagában, akár más sportágak kiegészítéseként is megállja a helyét. Főleg kezdőknél, de egy-egy túlvállalt útvonalnál haladóbbaknál is előfordulhatnak húzódások, sérülések, ezért nem árt, ha rendelkezünk valamilyen regeneráló krémmel. Nem ritka a mászáshoz összekészített felszerelés között a Magnézium olaj, vagy a hűsítő sportkrém sem.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek