Ezért fontos a stabilizáció, ha sportoló vagy

2021.04.20
Ezért fontos a stabilizáció, ha sportoló vagy

Purgai Evelyn, a Meru csapat tagja, az MFSE sportolója maga is megtapasztalja, hogy sportolóként mennyire fontos a mobilizáció és a stabilizáció. Az előbbiről már volt szó itt a blogon, szintén általa, most a stabilizáció kerül sorra.

„A megfelelő mobilitás és stabilitás az alapja a hatékony mozgásainknak. Ennek kiváltképp a sportolóknál van hatalmas szerepe a teljesítménynövekedés és a sérülésmegelőzés tekintetében. Ha alapjaiban gondok vannak a testünk bármely pontján, akkor a kinetikus láncolatunk megbomlik és ez akár teljesítménycsökkenéshez, illetve sérülésekhez vezethet.

A legfontosabb, hogy testünk „építőkövei” a helyükön legyenek. Ugyanúgy működik ez - átvitt értelemben -, mint egy házépítés. Ha minden tégla a helyén van, akkor az a ház stabil alapokon fog állni, viszont, ha egyetlen tégla is hiányzik a sorból, akkor összedől. Amíg a stabilitásunk nincsen rendben, addig eléggé kockázatos a teljesítmény növelését kitűzni célul, ugyanis energiaszivárgás lép majd fel, ami rontja a teljesítményt.

Sportolóknál a sérülések 70%-a ezekből a hiányosságokból fakad. Tehát, a magas szintű teljesítmény előfeltétele, hogy hatékony mozgásmintákkal, stabil alapokkal rendelkezzünk. Ezért is fontos, hogy stabilizáljunk, mobilizáljunk és a testünk később biztosan meghálálja majd!”

Pinterest
Termékek