Erre figyelj vízitúrán

2022.06.16

Beköszöntött a nyár, amikor a hőséget sokan csak víz közelében tudják elviselni. Vannak, akik megelégszenek a klasszikus strandolással, azonban vannak olyanok is, akik a nagy melegben sem tudnak meglenni mozgás nélkül. Számukra egy kiváló aktív alternatíva a vízitúrázás, vagyis a túrakenuban, túrakajakban, vagy egyéb vízi sporteszközön (például SUP) való kirándulás.

A vízi sportoknak sokáig nagy hátránya volt, hogy a hozzájuk szükséges felszerelés meglehetősen nagy méretű, ami a nehézkes szállítás miatt azt eredményezte, hogy egy vizes program megszervezése elég macerás volt. A mai modern, felfújható, ez által sokkal könnyebben szállítható hajóknak köszönhetően ez az utóbbi években megváltozott, így egyre többen tudnak hódolni ennek a csodálatos mozgásformának.

A vízitúrázók megnövekedett száma azt is jelenti, hogy egyre több olyan ember próbálja ki ezt a sportot, aki nem rendelkezik semmilyen tapasztalattal. Az ő figyelmüket szeretnénk felhívni néhány alapvető, szinte már magától értetődő, mégis fontos dologra, mi biztonságosabbá teszi a kikapcsolódást.

Elsődleges óvintézkedések vízitúrázóknak

Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig viseljünk mentőmellényt. A mentőmellény használatát ne az úszótudáshoz kössük, ugyanis egy váratlan borulás még a legjobb úszót is meglepheti, pláne, ha ez a napon felhevült testtel történik. A nap egyébként is megtréfálhat bennünket a vízen, ugyanis, mivel a vízfelszín visszaveri a sugarakat, a bőr UV terhelése fokozódik, így hamarabb leéghetünk, mint a parton. Ennek okán bőrünk védelmére kiemelten figyelni kell vízitúrázás közben. Naptejből mindenképp vízállót érdemes használni, de talán még jobb megoldás, ha hosszú, fehér, magas UV szűrő képességgel rendelkező ruházatot viselünk.

Vízitúrázás során magunkon kívül a személyes felszerelésünkre is érdemes odafigyelnünk, mivel a víznek van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy minden vizes lesz tőle! ☺ Alap szabály, hogy vízitúrára semmi olyat ne vigyünk magunkkal, aminek árt, ha vizes lesz. Persze léteznek olyan vízálló dobozok, amelyre rábízhatjuk a féltett értékeinket is (telefon, fényképező stb.), de ezek komolyabb befektetést igényelnek, alkalmi túrázáshoz nem biztos, hogy érdemes beszerezni őket.

Vízitúra hatása a testre

Van még két dolog, amire kezdő túrázóként fel kell készülni, mégpedig a vízhólyag és az izomláz. Nem rendszeres lapátfogóként ezek a kis kellemetlenségek pillanatok alatt kialakulnak, és sajnos nem sok mindent tehetünk ellenük. A kidörzsölődés elleni krémek olyan anyagból készülnek, amitől a kezünk csúszna a lapáton, így ezek alkalmazása sajnos vízitúra előtt nem ajánlott, azonban az izomláz egy jó bemelegítéssel részben megelőzhető, illetve a sportolást követően egy regeneráló krémekkel végzett kiadós masszázzsal (mondjuk a Meru Kannabisz krémmel) kezelhető.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek