Első kétnapos versenyem a MERU-val

2021.06.10
Első kétnapos versenyem a MERU-val

Bíró Tamás, a Meru Sailing csapat tagja a Mihálkovics Kupán szerzett élményeit osztja meg, elmeséli, hogy milyen érzés volt egy vitorlásversenyen részt venni és a Györgyei Attila vezette hajós csapat tagjaként az első helyen végezni.

„Hol is kezdjem? Az elmúlt hetek történései jó alkalmat adnak arra, hogy egy számomra fontos élménybeszámolót írjak. Meg kell említenem, hogy még csak rövid ideje vitorlázom, viszont annyira megfogott az egész, hogy jobb szavakkal nem is tudom leírni, mint hogy: “beszippantott az egész miliő”. Elkezdtem versenyezni és a megélt tapasztalatok összessége, az érzés, az okozott élmény – mindez felrakta az egészre a pontot az i-re, és azt mondtam magamban, hogy megérkeztem, ez kell nekem!

Szóval visszakanyarodva az elejére, a sors úgy hozta, hogy idén lehetőségem nyílt a NAU330 hajóosztályban versenyezni, befogadott egy kiváló csapat a: MERU.

Számomra ez egy nagyon megtisztelő lehetőség, hálás vagyok Attilának, köszönöm neki a bizalmat és a nagyszerű csapatának a felém mutatott nyitott, befogadó hozzáállást! Egy biztos, sokat kell és tudok tőlük tanulni, remélem, nem fogom őket nagyon hátráltatni, sok odafigyeléssel fejlődni is tudok és segíteni a csapatot a célok elérésében.

Az elmúlt hét végén (június 05-06.) rendezték meg az 53. Mihálkovics Kupát, amely a NAU330 hajóosztály számára ranglista verseny – tehát fontos. Pénteken felszereltük a hajót, majd levittük Balatonföldvárra, felhúztuk az osztálylobogót, minden a tervek szerint alakult. Sikeresen neveztünk, a szervezők mindenben segítettek, zökkenőmentes volt az adminisztráció, megkóstoltuk a házi pogácsát, nagyon finom volt! Megnéztem közelről a bójákat is.

Szombat – első versenynap

Szombat reggel kiindultunk a rajtterületre, pár gyakorló tack váltás, vitorlák felhúzása és próbája után készen álltunk a rajtra. Az idő derűs, naposnak volt mondható, 5-8 csomós szelet jeleztek előre, bizakodóak voltunk. Figyeltük a helyezkedést a rajtvonalon, végül az a döntés született, hogy a déli bója környékéről fogunk rajtolni, több NAU330-as osztályhajó társunk is a déli rajtzónából készült nekilódulni a futamnak, jónak tűnt a helyezkedésünk.

Pontosan 10 órakor elrajtolt a mezőny, a rajtunk nem volt 100%-os, durván a középmezőny végéről vágtunk neki a futamnak, de nem csüggedtünk, nem voltunk nagy takarásban, minimális volt a zavart szél, a gyengülő szélben tudtunk menni egy 4 csomós átlagot, így szépen fel tudtuk magunkat küzdeni a mezőny körülbelül első harmadába, a MERU nagyon kezesen viselkedett.

A balatonszemesi bójáig még erősödött is kicsikét, így nagyon jó pozícióban vettük az első bóját, majd irány Révfülöp északi part, hol leálló, hol gyengülő szélben, forgolódva, majd többször irányváltó széllel szembesültünk, kémleltük a vízfelszínt, tele volt csíkokkal, de nem volt összefüggő sehol sem. A mezőny egyik részét egyik csík húzta, a többieket a másik csík, de nem volt egységes szélfelület sehol sem, viszont légvonalban Révfülöpig több szélmentes lavór folt volt látható, kormányosunk, Attila meghozta a döntést, maradunk kicsikét a déli részen – utólag kiderült, nagyon jó volt a döntés.

Balatonszemestől egy jó kis nyugati irányba ívelő karéjt leírva egyre erősödő szélben – néhol a 8 csomót is elérve - végül eljutottunk a révfülöpi bójáig, minimális lassulással majdnem a célig tudtunk 6-7 csomós sebességgel haladni, a cél előtt elgyengült, meg is álltunk, majd az újból felélénkülő szellővel 4-5 csomós hajrával befutottunk a célba. Éreztük, hogy szépen mentünk, és hogy benne vagyunk az első háromban. Az első versenynapon a második helyen futottunk be a Team Manana mögött az osztályos hajók közül. Dicséret a Team Mananának, mert nagyon jól mentek, tökéletesen, hibamentesen.

Vasárnap – második versenynap

Vasárnap is hasonlóan jó korán, az elsők között mentünk ki a rajtvonalra, az idő hűvös, borult volt, és kicsikét nagyobb széllel kecsegtetett, mint az előtte való nap reggelén. Mindenki beöltözött, már a reggeli gyakorló manővereink kapcsán tapasztaltuk, hogy be kell öltözni, mellény és könnyű vízálló ruházatba.

A rajt simán 10:00-kor megtörtént, ahogy a nagykönyvben meg van írva: szerintem tökéletes rajttal, a rajtvonal közepéről. Az északkeleti szélben majdnem tisztán ki tudtunk lőni, élvezet volt trimmelni a vitorlákat, finomhangoltunk, amit tudtunk, kihasználtuk a tiszta szelet, útközben egy-két pozícióvédés is belefért Balatonakaliig, szóval az első szakaszon egy komoly tempót tudtunk menni közvetlenül a bójára, és egy kis előnyt is sikerült kihajózni. Elsőnek vettük a bóját, de az osztályhajók már zárkóztak fel ránk: Team Manana, Gyöngy, Blöff, Don Rosé, igyekszem megtanulni a NAU330 osztály hajók neveit.

Jött egy kritikus szakasz, Balatonakali és Balatonszemes között, Team Manana a nyomunkban, egészen szépen felzárkóztak, dönteni kellett, hogy a bő-szeles vitorlás menetben, irányra megyünk-e vagy sebességre, mindkettőt váltogatva haladtunk, hogy megtartsuk a pozíciónkat, így sikerült elsőnek fordulni a NAU330-asok közül. A balatonszemesi bója után fokra váltottunk, jobban erősödött a szél, kezdődött a széllel szemben fordulgatva, cikcakkban történő kreuz menet.

Jó döntés volt az orrvitorla választása, a nagyobb orrvitorlát (Reacher) választók túlságosan dőltek, tompábbak voltak és gyakran fel-luv-oltak. Mi tudtunk szépen, pályán maradva élesen irányra menni, ez fontos volt, ezen a kreuz szakaszon ki tudtunk építeni szemmel láthatóan egy jó kis előnyt, inkább északra mentünk, többen a déli partot preferálták. A szél elkezdett enyhén csökkenni a cél felé közeledve, pont annyira, hogy elkezdtek optimálisan működni a reacher-ek, a döntés nálunk is megszületett, orrvitorla csere, ekkor az előnyünk felét elvesztettük a mögöttünk érkező Team Mananával szemben, amely már korábban váltott, viszont még miénk volt a vezető pozíció.

A célra tartva az É-ÉK-i szélben, bal csapáson minden délről jövő hajónak útjogot kellett adnunk, figyelni kellett nagyon, olyan hajókkal találtunk szembe magunkat, amelyek sokkal gyorsabban voltak, mint mi, teljesen szokatlan volt, hogy közéjük keveredtünk. Számomra most nyílt lehetőség élőben, versenyszituációban végignézni a vízről “testközelből” a Sirocco befutását, megfigyelni két felénk jobb csapáson közeledő katamarán csatáját a cél előtt: RSM és a Racing Django – mi inkább kitértünk előlük –, majd a Nemere II közvetlen nyomában befutni.

NAU330 osztály:

  1. Meru
  2. Team Manana
  3. Gyöngy
  4. Blöff
  5. Don Rosé

A YS korrigált abszolút eredmény:

  1. Szürkebarát [YS I.]
  2. Xenomorph [33-as]
  3. Vici [Bavaria 32 ]
  4. Zarándok [Európa 30-as]
  5. Meru [Nautic 330]
  6. Szélvész [ORC]
  7. Madicken [33-as]
  8. Team Manana [Nautic 330]
  9. Szatmári [YS I.]
  10. Random [Melges 24]

Köszönöm szépen Meru.

Erre emlékezni fogok!”

Sportkrémek