Előzd meg a kidörzsölődést!

2022.05.18
Előzd meg a kidörzsölődést!

Amikor az intenzív, de monoton mozgással járó sportokat (pl. kerékpározás, futás, stb.) boncolgatjuk, többnyire csak a pozitív hatásokról esik szó. Nyilván azért is, mert szerencsére jóval több van ilyenből, mint a kellemetlenséget okozó dolgokból, azonban tisztába kell lenni azzal is, hogy sport révén a mozgásnak is van árnyoldala. Szerencsére nem a Star Wars-ból ismert végtelenül gonosz sötét oldalról van itt szó, sokkal inkább az apróbb kellemetlenségekről, mint amilyen a kényes testtájak kidörzsölődése.

Szinte nincs olyan sportoló, aki ne találkozott volna már a problémával. Egy új ruhadarab, egy túl hosszú táv vagy egy kiadós eső, ami felborítja a kényes egyensúlyt.

Na, de mi is pontosan a kidörzsölődés?

Nem más, mint a bőr felső rétegének a sérülése, mely „hozzáférést” biztosít az érzékenyebb alsó rétegekhez. Ilyen sérülés elméletben bárhol bekövetkezhet, a gyakorlatban mégis elég jól behatárolható, hogy hol van a legnagyobb esélye egy ilyen kialakulásának. A legnagyobb veszélyben levő testrészek az ágyék és a combok környéke, a hónalj és (férfiak esetében) a mellbimbók, illetve amennyiben a láb vízhólyagjait is ide számítjuk, a lábfej. Ezeken a területeken a bőrfelületek olyan közel vannak egymáshoz, hogy a súrlódás által önmagukban is sérülést tudnak okozni egymásnak, továbbá ugyanitt a rosszul megválasztott ruhadarab is okozhat kellemetlen tüneteket. Ha pedig ez nem lenne elég, ott van még az izzadás faktor is, amely az izzadság sótartalma miatt fokozza a bajt. A só ilyenkor gyakorlatilag dörzspapírként funkcionál.

Mit lehet tenni kidörzsölődés ellen?

Először is jól kell megválasztani a sportruházatot, amit aztán fokozatosan „bevezetve” kell elkezdeni használni. Így még időben kiderül, ha valami nem klappol és a bajt meg lehet előzni. Ne egyből egy félmaratonra induljunk el az új pólónkban! A jó ruházat persze teljesen szubjektív, azonban a pamutot pl. eleve illik kerülni, ugyanis nedvesen rátapad a bőrre és csúnya dolgokat tud művelni. A másik alapból kerülendő (vagyis eltávolítandó) dolog az új ruhák címkéje, ami szintén kellemetlen pillanatokat tud okozni.

A tuti biztosíték azonban, ha a féltett testtájakat öltözéktől függetlenül a sportolás előtt bekenjük erre a célra kifejlesztett krémmel. A Meru Guard egy viaszos krém magas lanolin tartalommal, így a vazelinnel ellentétben nem "folyik" le sportolás közben, hanem tartós filmréteget képezve taszítja az izzadságot, miközben nem gátolja a bőrlégzést. Amennyiben ezt elfelejtettük és mégis megtörtént a baj, a gyógyulást olyan hámosító krémekkel gyorsíthatjuk meg, mint pl. Bepanthen vagy a Neogranormon.

Hozzászólások

A Meru Guard az eddigi legjobb termék amivel találkoztam a kidörzsölődés megelőzésére. Minden időjárási körülményben állja a sarat, sosem hagyott cserben. 4 éve használom, és remélem nagyon sokáig használhatom még.

Értékelem
Sportkrémek