Egyedül vagy csapatban fussunk?

2020.09.29
Egyedül vagy csapatban fussunk?

Nem lehet egyértelműen állást foglalni egyik mellett sem, hiszen szólnak érvek egyik és másik mellett is, de vegyük sorra. Markocsán Sándor, partnerünk, a Sanyoszistálló futóedzője veti össze a két véleményt.

 

Miért jó egyedül futni?

 

Sokan futnak egyedül, elég, ha kimegyünk a szigetre, ott a futók zöme egyedül rója a köröket. Ha egyedül futunk, nem kell alkalmazkodni senkihez, futhatjuk a saját tempónkat, arra haladunk, amerre szeretnénk, ha akarjuk síkon, ha akarjuk terepen teljesítjük a kilométereket. Nem kell beszélgetni közben senkivel, hallgathatunk zenét közben.

Persze vannak olyanok, akik azért futnak egyedül, mert olyan a munkájuk, hogy nem tudják beiktatni a rendszeres, ugyanazon időpontban zajló edzéseket. Vannak olyan futók is, akik rendszerben, tervszerűen futnak, ebben is segíti őket, hogy egyedül végzik el az edzésüket, lehet követni az előírt tempót, távot és nem kell alkalmazkodni egy másik futóhoz. Nekem is van olyan tanítványom, aki inkább egyedül fut, ő ezt szokta meg.

 

Miért jó csapatban futni?

 

Az ember alapvetően szociális lény. A futás a hobbink, amit szeretünk és bár egyéni sportág, mégiscsak jó együtt áldozni a közös, szeretett sportágunknak. A közös futásnak erős motivációs szerepe van. Velem is előfordult már, hogy nem terveztem edzést, de valaki rám írt, hogy nem lenne-e kedvem futni menni és végül nagyon jól sikerült a közös futós program.

Ha csapatban futunk, nagyobb esély van a fejlődésre is, hiszen az edzéseken mindig van kire tapadni, könnyebben kilendülünk a komfortzónánkból. Csapatban könnyebb elmenni futni sötétben, hidegben, esőben, melegben. A csapatban futás közösséget is ad. Nálunk is kialakultak barátságok, szerelmek, még üzleti kapcsolatok is. Könnyebb csapatversenyeken, váltóversenyeken is indulni, amik szintén élményszámba mennek, lásd például az Ultrabalatont.

Szóval mindegy hogyan, egyedül vagy csapatban, csak fussunk!

Választhatunk akár edzőt is mellé, hogy hamarabb el tudjuk érni a kitűzött célunkat.

Sportkrémek